Fokus -

U Srbiji postoje i falsifikati "iz dva dela": Ovo su detalji koji razotkrivaju falš novčanicu

U Srbiji se, kada je u pitanju domaća valuta, najviše falsifikuje novčanica od 1.000 dinara, saopštila je nedavno Narodna banka Srbije (NBS). Kako prepoznati lažan novac i šta treba da uradite ako posumnjate da se u vašim rukama našla falš novčanica?

Izvor: B92.net/Ana Ristović
Podeli
Ilustracija: Robert Petrovic/Shutterstock
Ilustracija: Robert Petrovic/Shutterstock

Kako za B92.net poručuju iz centralne banke, falsifikovane novčanice građani najčešće mogu prepoznati na osnovu sledećih karakteristika: opšti izgled falsifikovane novčanice vizuelno deluje delimično zamućeno, štampani detalji nemaju jasan izgled - što se najlakše može uočiti na glavnom motivu na licu novčanice (portretu), a zatim i na drugim detaljima. Kod originala svi detalji imaju izraženu oštrinu, zbog čega cela slika štampanog dela daje izuzetno jasan izgled.

"Falsifikovana novčanica je u najvećem broju slučajeva glatka na dodir, bez imitacije duboke (reljefne) štampe koja se kod originala može jasno osetiti blagim prelaskom jagodicama prstiju preko glavnog motiva (portreta), teksta NARODNA BANKA SRBIJE u ćiriličnoj i latiničnoj verziji (uz levu i desnu ivicu na licu novčanice) i drugim elementima koji su reljefni na dodir", kažu u NBS.

Na Kosovu i dalje cirkuliše lažni novac: Ovo je najučestalija novčanica poslednjih dana

Takođe, vodeni žig, koji se kod originala nalazi u belom pravougaoniku, i koji se vidi usmeravanjem falsifikovane novčanice u pravcu izvora svetlosti, često nije imitiran, a u slučajevima njegove imitacije ne prikazuje povoljan izgled portreta u štampanom delu (bez jasnih i preciznih kontura, zamućeni detalji, deformacije pojedinih karakteristika), što se može jasno uočiti u poređenju sa tim detaljem na originalnoj novčanici.

"Zaštitna nit kod falsifikata je često imitirana isprekidanim lepljenjem svetlo sive folije ili sivom bojom čiji se prekidi i imitacija jasno uočavaju, takođe usmeravanjem novčanice u pravcu izvora svetlosti. Kod originala zaštitna nit se ovakvom proverom uočava celom dužinom u kontinuitetu sa mikrotekstom dinar, ćirilicom i latinicom naizmenično celom dužinom niti", dodaju u Narodnoj banci.

Narodna banka Srbije; Foto: ToskanaINC/Shutterstock
Narodna banka Srbije; Foto: ToskanaINC/Shutterstock

Kinegram (hologram) kod falsifikata je najčešće imitiran termičkim lepljenjem sive folije na kojem je utisnuta nominalna oznaka koja se u velikom broju slučajeva može uočiti pri prvom kontaktu sa ovakvom novčanicom. Kod originala na ovom elementu zaštite pored diskretnog izgleda nominalne oznake i još jednog detalja koji se razlikuje kod apoena uočava se efekat duginih boja, promenom položaja novčanice, visoka preciznost mikroteksta nominalne oznake, kao i veoma precizne konture ovog detalja.

Pojavljuju se i falsifikati "iz dva dela"

"Novčanicu nikada ne treba proveravati ispitivanjem samo jednog njenog dela jer se u praksi pojavljuju i falsifikati koji se sastoje iz dva dela – jedan deo novčanice je originalan, a drugi falsifikovan. Ako bi se u ovom slučaju proveravao samo jedan deo novčanice, moglo bi se doći do pogrešnog zaključka da je novčanica originalna. U stvari, ona to i jeste u tom delu, ali istovremeno postoji drugi deo koji je falsifikovan i pripojen (zalepljen) originalnom delu novčanice, tako da se u celini gledano radi o falsifikatu", pojašnjavaju u NBS.

Dinar i evro su od pamuka, ne od sintetike; Kako prepoznati falsifikovani novac?

Radi lakšeg prepoznavanja navedenih i drugih karakteristika na falsifikovanoj novčanici, na sajtu Narodne banke Srbije dostupan je prikaz elemenata zaštite kod originalnih novčanica (cela apoenska struktura) sa jasnim snimcima njihovih karakteristika.

Ako ste loše sreće nećete dobiti naknadu

"U slučaju postojanja sumnje u falsifikat, potrebno je takvu novčanicu odneti u najbližu policijsku stanicu ili banku. U oba slučaja imalac novca dobiće potvrdu o privremeno oduzetom novcu, a samu novčanicu će policija ili banka dostaviti Narodnoj banci Srbije radi provere autentičnosti - ekspertize. Po izvršenoj ekspertizi Narodna banka Srbije izrađuje izveštaj o ekspertizi kojim konstatuje da li se radi o falsifikatu ili originalnoj novčanici. Jedan primerak izveštaja dostavlja se policiji ili banci, a drugi imaocu novčanice", kažu naši sagovornici.

Ukoliko je konstatovan falsifikat, Narodna banka Srbije ga zadržava bez naknade, a ukoliko je reč o originalnom novcu imaocu će policija vratiti istu novčanicu ili će mu banka odobriti tekući račun u nominalnoj vrednosti novčanice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.