Fokus -

Kako do Studentske kartice: Detaljan vodič

Studentska kartica je jedinstveni dokument koji je neophodan za korišćenje usluga smeštaja i ishrane Ustanove Studentskog centra

Izvor: B92.net/Katarina Korać
Podeli
Foto: Printskrin, instagram/buducnostsrbijeav
Foto: Printskrin, instagram/buducnostsrbijeav

Nova studenska kartica je platna kartica koja će studentima biti otvorena u Poštanskoj štedionici, a zahvaljujući njoj studenti mogu da ostvare brojne pogodnosti.

Na njih studenti mogu da uplaćuju novac ili da im na istu bude prebačen, i da ih koriste za sve vrste plaćanja. Osim toga ona je identifikaciona, jer svaki student imati svoj broj.

Takođe, kartice mogu da dobiju i budžetski i samofinansirajući studenti, ali se mogu prijaviti i studenti master i doktorskih studija.

Šta je studenska kartica?

Ilustracija: Depositphotos/Wavebreakmedia
Ilustracija: Depositphotos/Wavebreakmedia

Ova kartica služi i kao identifikacioni dokument, za plaćanje usluge smeštaja i/ili ishrane, registraciju iskorišćenih obroka i evidenciju ulazaka u studentski dom i izlazaka iz njega.

Svi studenti koji koriste usluge smeštaja i/ili ishrane koje pruža Studentski centar u obavezi su da poseduju studentsku karticu.

Studentska kartica sadrži dva čipa:

Kontaktni čip sadrži lične podatake o korisniku – ime, prezime, adresa i mesto stanovanja; podatake o studiranju – naziv visokoškolske ustanove, godinu studija, status; podatake o smeštaju studenta – naziv doma, kapacitet i kategodiju sobe; podatake o ishrani – broj kupljenih meni obroka; elektronski novčanik, podatke o lekarskom pregledu.

Beskontaktni čip (antena) se koristi za evidenciju prolaska, otključavanja/zaključavanja vrata studentskih soba, ulazak u čitaonice itd.

Čemu služi studentska kartica?

Studenti-stanari domova mogu da koriste karticu:

za ulaz u bilo koji objekat Ustanove

za plaćanje stanarine

za useljavanje/iseljavanje ili za izvršavanje zamene mesta u studentskom domu

za zaduživanje domskog inventara

za plaćanje depozita prilikom useljenja

za plaćanje termina za upotrebu veš mašine

za prijavljivanje prenoćišta

za kupovunu meni obroka za ishranu

za korišćenje elektronske brave na vratima studentskim soba

Uz studentsku karticu se vadi lekarsko uverenje u Studentskoj ambulanti.

Studenti koji ne koriste studentske domove za smeštaj, bilo da studiraju o trošku budžeta Republike Srbije ili kao samofinansirajući studenti, mogu koristiti studentsku karticu za kupovinu meni obroka, jer imaju pravo na ishranu u restoranima studentskog centra.

Ko ima pravo na studentsku karticu?

Svi studenti koji su redovno upisali zimski semestar tekuće školske godine, u skladu sa Zakonom o učeničkom i studentskom standardu imaju pravo na studentsku karticu:

studenti čije se školovanje finansira iz budžeta Republike Srbije

studenti koji sami finansiraju školovanje (samofinansirajući studenti)

studenti fakulteta čiji osnivač nije Repulika Srbija (privatni fakulteti)

Izdavanje studentske kartice

Za izdavanje studentske kartice potrebno je:

lična karta i indeks na uvid

popunjen zahtev za izdavanje studentske kartice/zahtev za korišćenje usloga centra

obaviti slikanje za karticu

uplatiti izradu kartice

Produžavanje ili zamena kartice

Studentska kartica važi dve godine, a nakon tog roka mora biti zamenjena novom kako bi bila u funkciji.

Nakon upisivanja zimskog semestra svake godine potrebno je produžiti karticu i obnoviti pravo na ishranu u studentskim menzama.

Produžavanje kartice

Za produžavanje studentske kartice potrebno je da se donese:

popunjen i na fakultetu overen Zahtev za izdavanje kartice

indeks na uvid ili potvrda sa fakulteta da je student upisao zimski semestar

potvrda o statusu studiranja

račun o plaćenom produženju prava na ishranu

Zamena, produženje i vađenje nove kartice može se izvršiti tokom cele godine.

Preostali obroci na kartici se ne mogu koristiti posle 1. novembra ukoliko kartica nije produžena, a ako se produženje obave u novembru obroci neće biti obrisani.

Postupak aktiviranja studentske platne kartice

Ministar finansija Siniša Mali je naglasio da su studentske kartice potpuno besplatne, kao i da sve studente očekuje brojne povoljnosti i popusti.

Ova kartica je prvi put platna kartica. Potpuno besplatno se studentima otvara račun u banci, besplatno je i održavanje računa.

Pravo na ovu karticu ima 240.000 studenata u Srbiji. Dakle, svi studenti, ovo nije samo domska kartica.

Banka Poštanska Štedionica svim studentima koji uzmu karticu uplaćuje početnih 1.000 dinara.

Prijava je počela 13. novembra 2023. godine na sajtu zsk.trezor.gov.rs, a rok za prijavljivanje je neograničen.

Studenti prilikom prijave unose JMBG, biraju fakultet, unose broj mobilnog telefona kako bi bili obavešteni kada je kartica gotova i biraju ekspozituru Banke Poštanska štedionica gde žele da preuzmu karticu.

Studenti će, takođe, prilikom prijave, davati saglasnost za obradu podataka.

Pogodnosti studentske kartice

Ministar finansija Siniša Mali je rekao da studentima slede brojne popusti i naveo neke od njih.

„Jedna Er Srbija nudi 10 odsto popusta, Srbijavoz daje 20 odsto popusta za studente za vozne karte, Putevi Srbije 2% popusta na putanjine, Sinepleks, tražili su studenti i bioskope da imaju popust - 15% popusta, super i hiper marketi, mislim da je tu Merkator i drugi, osiguravajuća društva. Tražili su studenti i da Skijališta Srbije daju popuste na ski pasove, dobili su 15% popusta ukoliko pokažu svoju studentsku karticu. Svi smo nekad bili studenti, znamo koliko je svaki dinar važan. Na ovaj način mladima koji su budućnost Srbije pokazujete da ste tu i da brinete“, navodi ministar i dodaje da država ulaže u obrazovanje, o čemu, između ostalog novo povećanje plata prosvetnim radnicima.

Lista kompanija koje daju popuste uz studentske kartice:

Popusti koji su objavljeni u prvom nizu su: Cineplexx Srbija 15%, Cineplexx Panonija Novi Sad 15%, Multibrend koncept Sport vision 30%, Knjižara Delfi 15%, Telekom 10-14%, Apotekarska ustanova BENU 6 bonova na svakih 150 dinara, Mercator - S 10% na određene artikle, Srbijavoz 10%, Skijališta Srbije 15%, Autobuska kompanija Lasta 15-30%, Dunav osiguranje 15%, Knjižara „Službeni glasnik“ 15%, Puzzle group 5-10%, Đak 20%, 4000 dinara na sve jakne i cipele, 2000 dinara na patike, dukseve, komplet trenerke, Lanac optika Sani Optik 15%, Avio-kompanija Air Serbia 10%, Athletic's gym Beograd 15%, Restoran Monument 10%, Apotekarska ustanova Dr. Max 20%, Apotekarska ustanova „Janković“ 5-20%, Auto škola PANDA US 10%, Livaja auto Niš 5-20%, Trgovinski lanac Aman 10% na određene artikle, Javno preduzeće „Putevi Srbije“ 2%, Turistička agencija Hedonic Travel 5-15%, Etno selo „Sunčana reka“ Banja Koviljača 10%, Jahting klub Kej 10%, Klub Satelit Zlatibor 10-20%, YucoHemija 15%, Junior Brzeće 5-20%.

U Ministarstvu finansija potpisani su ugovori sa kompanijama koje su se uključile u ovaj projekat.

Gde i kako predati zahtev za izdavanje studentske kartice za menzu?

Studenska kartica je multifunkcionalni elektronski dokument pomoću kojeg možeš da: koristiš studentske menze, useliš/iseliš se ili izvršiš razmenu mesta u studentskom domu, uplatiš termin za teretanu, koristiš elektronske brave na vratima soba i drugih prostorija, izvadiš lekarsko uverenje u Studenskoj poliklinici, koristiš ISIC i EYCA benefite i slično.

Pravo na izdavanje studentske kartice imaju studenti koji su redovno upisali zimski semestar tekuće školske godine, i to u skladu sa Zakonom o učeničkom i studentskom standardu:

Studenti čije se školovanje finansira iz budžeta;

Studenti koji sami finansiraju školovanje;

Studenti fakulteta u Beogradu čiji osnivač nije Republika Srbija.

Potreban je indeks sa upisanim zimskim semestrom kao i navedenim statusom (budžet ili samofinansiranje) i lična karta. Ukoliko status nije upisan u indeksu potrebno ti je uverenje o redovnom studiranju.

Studenti Medicinskog, Biološkog, Mašinskog i Fakulteta organizacionih nauka automatski mogu da izvade svoju karticu na svom fakultetu.

Kancelarije za izradu studentskih kartica:

  1. Studentski grad, Dom II, G krilo
  2. Direkcija Ustanove Studentski centar ,,Beograd“
  3. Studentski dom ,,Karaburma“

Pored toga što je neophodna za korišćenje domskih i restoranskih usluga, za lečenje u Studentskoj poliklinici, ona nudi i određene pogodnosti i daje popuste na neke usluge. Kako bi koristili pravo na sve te popuste i pogodnosti, neophodno je da aktivirate ISIC/EYCA studentsku karticu na portalu www.mojakartica.rs.

Ne zaboravite:

Studentska kartica važi dve godine, nakon čega se vrši njena zamena

Početkom svake akademske godine potrebno je produžiti karticu

Strogo je zabranjeno davati karticu drugome na korišćenje ili koristiti tuđu karticu

Ostali benefiti koje nudi ova kartica

Pored funkcije elektronskog evidentiranja podataka u Studentskom domu i restoranu, Studentska čip kartica sadrži i međunarodne kartice ISIC i EYCA što znači da možeš koristiti sve njihove pogodnosti.

Međunarodna Studenska Identifikaciona kartica (ISIC)

Međunarodni studentski ID

Popusti širom sveta

Pogodnosti na prijave za Work and Travel program

Evropska omladinska kartica (EYCA)

Osiguranje i putno osiguranje – Korisnik Studentske čip kartice je osiguran od posledica nesrećnog slučaja 24h tokom važenja kartice. Pored toga, korisnik dobija i UNIQA putno osiguranje koje pokriva sumu za troškove lečenja do 5000 EUR. Na dodatne zahteve osiguranja korisnik ima pravo da ostvari popust od 25% u UNIQA poslovnicama širom Srbije.

Popusti i pogodnosti u našoj zemlji i drugim zemljama Evrope

Pokloni i vaučeri

Koji je rok za produženje Studenske kartice nakon isteka?

Studentska kartica fizički važi dve godine, dok licence ISIC i EYCA važe godinu dana. Svake godine, nakon upisa zimskog semestra potrebno je produžiti karticu i licence radi korišćenja osiguranja i popusta tokom cele godine.

Za produženje ISIC/EYCA Studentske čip kartice potrebno je doneti na uvid indeks ili potvrdu sa fakulteta o upisanom zimskom semestru i statusu studiranja, kao i račun o plaćenom produženju prava na ishranu i produžavanju ISIC i EYCA licenca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.