Fokus -

Još uvek se niste prijavili za subvencije? Otkrivamo koliko košta opremanje prosečnog stana novom stolarijom

Država je raspisala konkurs za zamenu stolarije za domaćinstva, a mi smo istražili: Koliko je novca potrebno da se stan opremi novom stolarijom?

Izvor: B92.net / M.V.
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/New Africa
Ilustracija: Shutterstock/New Africa

Uskoro stiže zima, a sa njom i veći računi. Međutim, troškovi zagrevanja mogu biti mnogo viši ukoliko je stolarija dotrajala ili izolacija loša. Jasno je da bi se ulaganjem u zamenu stolarije i ugradnju izolacije ti troškovi smanjili – ali glavno pitanje je koliko novca treba za to izdvojiti.

Kako bismo dobili odgovor na ovo pitanje, istražili smo kakva je ponuda na domaćem tržištu i šta uopšte utiče na cene.

Cenovnici su veoma raznoliki, a koliko će opremanje stana novom stolarijom koštati zavisi od mnogih faktora: najpre koliko ima prozornih mesta i kolika je veličina tih prozora odnosno vrata, zatim izbor materijala, profila i okova i vrsta stakla.

Subvencije za stolariju: Država pokriva više od polovine troška

Iako je možda potrebno mnogo uložiti u kompletnu zamenu stolarije, građani ipak mogu da računaju na olakšice za ovaj poduhvat.

Kao i prethodnih godina, Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je konkurs za zamenu stolarije. Subvencije će pokriti i do 65 odsto vrednosti stolarije koju ugrađuju, a prijave su moguće tokom cele godine. Ukupna vrednost opredeljenih bespovratnih sredstava iznosi 1,79 milijardi dinara.

Ove godine građani mogu da konkurišu za više mera, a ne samo za pojedinačne. Za pojedinačnu meru, nivo subvencija će iznositi do 50 odsto, a ukoliko se građani prijave za više različitih mera - procenat će biti viši.

Dakle, ako se neko prijavi za zamenu stolarije i izolaciju, može ostvariti subvencije do 55 odsto, a ako se uz to ugrade solarni paneli ili kolektori, subvencije će iznositi do 65 odsto.

Više o subvencijama - ko, kako i pod kojim uslovima može da se prijavi - pročitajte u našem tekstu na ovom linku.

Kako se kreću cene PVC prozora i vrata, i koliko košta ugradnja?

Prema cenama koje smo našli u oglasima, cena PVC stolarije po metru kvadratnom može da varira od 90 do 150 evra. Međutim, ukoliko se odlučite da kupite stolariju po meri, u nastavku možete videti okvirne cene nekih firmi koje se bave prodajom stolarije koje smo izdvojili:

Cene variraju, a raspon je veliki. I sama usluga montiranja nove stolarije i uklanjanja stare se doplaćuje, pa se tu cene kreću od 30 do 50 evra u zavisnosti od obima posla (jeftinije je na više otvora, kažu majstori).

Ukoliko je neko mesto nepristupačno ili ima veće nepravilnosti, i to može dodatno povećati cenu uklanjanja prozora.

Računica: Koliko bi koštala jedna balkonska vrata, 3 dvokrilna i 2 jednokrilna prozora?

Ako uzmemo najniže cene koje smo pronašli (posmatrajući gornju tabelu) i zamislimo dvosoban stan od 70 kvadrata koji ima jedna vrata manjih dimenzija za izlazak na terasu, dva dvokrilna prozora manjih dimenzija u jednoj sobi, jedan većih dimenzija u drugoj, jedan manji jednokrilni prozor u kupatilu i jedan veći u kuhinji - računica kaže da bi za ovu stolariju bilo potrebno izdvojiti 783 evra.

Na to treba dodati cenu usluge koja bi iznosila 240 evra (6 otvora po recimo 40 evra). I sve skupa bi iznosilo nešto preko hiljadu evra. Pomenuli smo da subvencije za pojedinačnu meru iznose do 50 odsto, dakle uz državnu pomoć opremanje bi koštalo oko 500 evra - ali ovo je ipak najjeftinija varijanta.

Dodaci dižu cenu

Ukoliko se odlučite za roletne i komarnike, koštaće vas više.

Okvirno, roletne koštaju oko 40 do 60 evra po metru kvadratnom, a komarnik u zavisnosti od vrste od 40 do 55 evra po metru kvadratnom. U ponudi su i trakaste zavese kao i ALU venecijaneri (oba koštaju oko 25 evra po metru kvadratnom). Takođe treba doplatiti i okapnice i podprozorske daske.

Realniji scenario uz prosečne cene na našem primeru iznosio bi oko 1.350 evra samo za stolariju. Uz 240 evra za uslugu, ukupno oko 1.570 evra. Uz finansijsku podršku države, cena bi bila upola manja i iznosila bi oko 785 evra.

Sve u svemu, za opremanje treba opredeliti makar 1.500 evra, a troškovi se mogu značajno smanjiti državnim subvencijama. Naglašavamo da cene variraju i zavise od broja i dimenzija prozora i vrata, materijala, profila, okova i vrste stakla - sve je vrlo individualno. Neko može da opremi stan i za manje od 1.000 evra, a neko čak i za 7.000.

Kolika je ušteda energije?

Nedavno je pomoćnik ministarke energetike Milan Macura za RTS rekao da će jedno domaćinstvo koje odluči da sanira prozore i stavi izolaciju, dobiti subvenciju od 55 odsto, a može računati na uštedu energije od 25 do 30 procenata.

"Ako neko domaćinstvo odluči da sprovede četiri mere energetske sanacije, kao što su prozori, izolacija tavanice i fasade i zamena kotla za grejanje, država će mu pomoći sa 60 odsto, a tu će, kako je procenjeno, jedno domaćinstvo ostvariti uštedu energije od 60 odsto", istakao je tada Macura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.