Fokus -

Besplatne akcije u Srbiji: Vodič kroz proveru i prava građana

Prošlo je više od 12 godina od momenta kada su gotovo svi punoletni građani dobili deonice od države.

Izvor: B92.net
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Maja Marjanovic
Ilustracija: Shutterstock/Maja Marjanovic

Danas se akcija mnogi samo sećaju - bez detalja o tome da li su ih prodali, jesu li podizali novac od dividende, koliko bi danas mogli da imaju novca na računu i gde sve to mogu da provere.

Ko ima pravo na besplatne akcije?

Pravo na besplatne akcije i novčanu naknadu ostvaruju građani koji ispunjavaju sve sledeće uslove:

da su punoletni na dan 31. decembra 2007. godine;

da su upisani u birački spisak;

da su na dan 3. januara 2008. godine državljani Republike Srbije;

da su na dan 30. juna 2007. godine imali prebivalište na teritoriji Republike Srbije, odnosno status privremeno raseljenog lica sa Kosova i Metohije;

da u dosadašnjem procesu privatizacije nisu ostvarili pravo na besplatne akcije.

Prijava za besplatne akcije

Ilustracija: Depositphotos/londondeposit
Ilustracija: Depositphotos/londondeposit

Prilikom prijavljivanja građani su odnosili na uvid ličnu kartu i karticu banke kod koje imaju otvoren dinarski tekući račun.

Građani sa statusom interno raseljenog lica sa Kosova i Metohije pored lične karte morali su da podnesu i legitimaciju raseljenog lica ili zeleni karton.

Licima koja nemaju otvoren dinarski račun pošta je besplatno dodelila broj računa na licu mesta.

Kako se vrši prijava?

Prijavljivanje građana vršilo se u svim Poštama u Republici Srbiji, piše na sajtu ministarstva.

Lica koja imaju boravište u inostranstvu prijavu su podnosila diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Srbije.

Građani su morali da se prijave lično.

Rok za prijavljivanje građana je bio od 28. januara 2008. godine do 31. jula 2008. godine.

Građane koji su ispunili sve navedene uslove i koji se prijavili u navedenom roku, Agencija upisuje u evidenciju nosilaca prava i najkasnije do 31. decembra 2008. godine izdaje potvrdu da su stekli pravo na besplatne akcije i novčanu naknadu. Potvrda se dostavlja na adresu iz lične karte.

Tokom prijavljivanja za besplatne akcije, bilo je dovoljno otići na bilo koji šalter pošte sa ličnom kartu gde se dobijala potvrda o akcijama, nakon toga je otvaran namenski račun. Račun je otvaran u poštanskoj štedionici, tada nije data alternativa da se namenski otvara u Banci. Ako ste sve ovo uradili, a niste prodali akcije ili niste dizali dividendu, proverite svoj račun.

Akcije NIS-a i Aerodroma vrednost

FOTO: NIS
FOTO: NIS

Akcijer NIS-a

Dana 13.09.2023. godine ukupno je prometovano 3.180 akcija NIS a.d. Novi Sad (NIIS), pa je vrednost prometa 2.289.800 dinar. Cena je 720 dinara i za 3 dinara je niža u odnosu na prethodni trgovački dan (-0,41%). Maksimalna cena po kojoj se trgovalo 13.09.2023. iznosila je 721 dinara, a minimalna 720 dinara.

U celoj prethodnoj nedelji (04.09.- 08.09.2023.) ukupno je prometovano 11.564 akcija kompanije „NIS“ a.d. Novi Sad. Vrednost ostvarenog trgovanja je iznosila 8.270.644 dinara. Najviša cena po kojoj se trgovalo je bila 725 dinara, a najniža 711 dinara. Na kraju trgovačke nedelje cena je 720 dinara i viša je za 1 dinar u odnosu na kraj prethodne trgovačke nedelje (+0,14%).

Akcije Aerodroma

Dana 13.09.2023. godine ukupno je prometovano 33 akcija Aerodroma Nikola Tesla a.d. Beograd (AERO), pa je vrednost prometa 66.960 dinara. Cena je 2.048 dinara i za 48 dinara je viša u odnosu na prethodni trgovački dan (+2,40%). Maksimalna cena po kojoj se trgovalo 13.09.2023. iznosila je 2.096 dinara, a minimalna 2.000 dinara.

U celoj prethodnoj nedelji (04.09.- 08.09.2023.) ukupno je prometovano 327 akcija Aerodroma Nikola Tesla a.d. Beograd. Vrednost ostvarenog trgovanja je iznosila 651.658 dinara. Najviša cena po kojoj se trgovalo je bila 2.000 dinara, a najniža 1.970 dinara. Na kraju trgovačke nedelje cena je 1.970 dinara i za 10 dinara je niža u odnosu na kraj prethodne trgovačke nedelje (-0,51%).

Besplatne akcije Telekoma

Ilustracija: Shutterstock/Zarko Prusac
Ilustracija: Shutterstock/Zarko Prusac

Skupština Telekoma Srbija donela je odluku o isplati dividende za 2022. godinu u bruto iznosu od 6,72 milijarde dinara, prenosi Blic.

Svima koji su 20. juna ove godine držali akcije Telekoma biće isplaćeno 8,4 dinara po akciji.

Kako su građani Srbije u periodu od 2010. do 2012. dobili po 31 akciju Telekoma, njima sleduje oko 226 dinara dividende ove godine samo na osnovu tih deonica.

Akcije NIS-a

Besplatne akcije NIS, početkom 2010. godine, dobilo je 4,8 miliona građana, a svako od njih dobio je po pet akcija ove naftne kompanije.

Novac od dividende građani mogu da podignu na šalteru preduzeća Pošta Srbije uz obavezno pokazivanje lične karte.

Građani koji nemaju račun za besplatne akcije u Pošti novac od dividende mogu da podignu u svojoj banci.

Novac od akcija mogu da dobiju samo ukoliko deonice prodaju, a to je moguće takođe u Pošti davanjem naloga za prodaju.

Građani Srbije koji poseduju akcije Naftne industrije Srbije (NIS), dobili su 24.08 dividendu od 121,8 dinara neto za svaku deonicu, odnosno oko 600 dinara za pet akcija, koliko su dobili od države pre deset godina.

To je najviši iznos od 2014. kada je isplaćeno 68,19 dinara neto po akciji, a novac je na računima građana od 25.08.2023. godine.

Rekordna dividenda, kako je naglašeno, rezultat je poslovnih rezultata u prošloj godini, kada je NIS ostvario neto dobit od 92,4 milijarde dinara.

Pravo na isplatu dividendi imali su svi akcionari koji su imali akcije NIS-a 29. juna ove godine.

Dividenda na besplatne akcije: Kako funkcioniše i koliko možete očekivati?

Za najveći broj građana, prava adresa za gotovo sva pitanja je Pošta. U ovoj banci možete da proverite da li, i koliko imate besplatnih akcija i tamo možete da proverite i koliko one vrede.

U Pošti možete i da prodate akcije, a sve što je potrebno jeste da tražite njihovu prodaju. Jedini potreban dokument jeste lična karta.

Treba reći i da ima građana i koji ceo posao sa besplatnim akcijama vode u svojoj matičnoj banci, a ako je tako, to je moralo da bude urađeno na njihov zahtev.

Ukoliko je banka u međuvremenu ugašena ili je dobila novog vlasnika, onda je i račun za besplatne akcije pratio put vašeg tekućeg računa.

Na sajtu Banke poštanske stedionice mogu se u svakom trenutku proveriti vrednosti dividende.

Kako proveriti besplatne akcije

Adresa za proveru stanja na vlasničkom računu za besplatne akcije je u svim poštama Srbije ili u ekspoziturama poštanske Banke.

Za proveru akcija ili ispostavljanje naloga za prodaju nije potrebna potvrda o posedovanju akcija, dovoljna je lična karta.

Proveru besplatnih akcija možete izvršiti i elektronski – unošenjem jedinstvenog broja naloga i JMBG na sajtu Banke Poštanske štedionice i Pošte.

Ne sećate se da li ste prodali akcije?

Da bi građanin znao da li su njegove akcije prodate minimalno po ceni koju je naveo u nalogu, proveru može obaviti na više načina:

besplatnim pozivom Kontakt centra Pošte na broj 0800 100 300;

SMS porukom na broj 2377, tekst poruke: AKCIJE_(razmak), jedinstveni broj naloga; cena SMS poruke je 30 dinara + porezi;

elektronski – unošenjem jedinstvenog broja Naloga i JMBG na sajtu Banke Poštanske štedionice i Pošte.

ličnim odlaskom u poštu, u kojoj je izdao nalog za prodaju svojih besplatnih akcija.

Provera da li je Nalog realizovan obavlja se narednog radnog dana od dana izdavanja naloga u pošti, i to posle 16:30 časova, a novac će građanima, čiji su nalozi realizovani, biti uplaćen na račun najranije tri radna dana od obavljanja transakcije tj. prodaje akcija.

Jedinstveni broj naloga je broj sa potvrde o prijemu naloga za prvu prodaju besplatnih akcija.

Kako naslediti besplatne akcije

U slučaju da je vlasnik akcija preminuo, pravo na njegove akcije imaju zakonski naslednici.

Akcije predstavljaju imovinu koju treba prijaviti u ostavinsku raspravu, kako bi se, po dobijanju pravosnažnog i izvršnog rešenja o nasleđu koji donosi nadležni sud, mogle preneti na naslednike.

Nakon dobijanja pravosnažnog i izvršnog rešenja o nasleđivanju, naslednici bi trebalo da se obrate članu CRHoV (brokerska kuća ili ovlašćena banka), koji će sprovesti aktivnosti vezane za prenos akcija na naslednike u evidenciji CRHoV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.