Fokus -

Nova godina, nova računica: Koliko ćete plaćati porez na imovinu?

Mnoge lokalne samouprave će povećati porez na imovinu u 2023. godini. Zato svi obveznici treba da znaju kako proveriti i izračunati taj porez.

Izvor: B92.net / M.V.
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/89stocker
Ilustracija: Shutterstock/89stocker

Porez na imovinu je porez koji plaća svaki državljanin Srbije ukoliko poseduje neke nepokretnosti i u obavezi je da ga redovno izmiruje. Visina poreza na imovinu utvrđuje se na godinu dana i odnosi se na sve vrste nepokretnosti: bilo da je to stan, kuća, poslovna ili stambena zgrada, ili neka vrsta zemljišta (šumsko, poljoprivredno ili građevinsko) – ako je u ličnom vlasništvu, plaća se.

Kako proveriti porez na imovinu? 

Pre nekoliko godina, moralo se satima čekati u redu kako bi se stiglo do ove informacije, a sada je to moguće uz par klikova.

Provera poreza na imovinu može se izvršiti onlajn na sajtu lokalne poreske administracije.

Ali, da biste mogli da pristupite sajtu Poreske uprave, morate da imate svoje korisničko ime i lozinku kako biste se ulogovali. Korisničko ime i lozinka se dobijaju direktnim putem što znači da ćete morati lično da odete u poštu. Zaposleni u pošti će vam dati vašu sopstvenu lozinku kao i korisničko ime za pristupanje sajtu. Kada se nakon toga ulogujete na sajt lokalne poreske administracije, potrebno je da kliknete na polje "Upit stanja" i pratite dalje instrukcije nakon čega dobijate izveštaj o trenutnom stanju duga po osnovu poreza na imovinu.

Takođe, postoji i besplatna aplikacija putem koje može da se izvrši upit stanja, a ona funkcioniše isto kao i sajt. Potrebno je da na smart telefon skinete aplikaciju i onda se prebacite na onlajn proveru poreza na imovinu. Posle toga će vam i stanje i rešenja stizati onlajn.

Porez na imovinu za 2023. godinu

Visina obaveze zavisi od više faktora – od prosečne cene kvadrata, korisne površine nekretnine, starosti objekta i poreske stope. Koliko će građani plaćati porez zavisi i od zone i vrste nepokretnosti koja se poseduje.

Od 1. januara 2023. godine, porez na imovinu će biti uvećan u gradovima širom Srbije, uz izuzetke.

Novi Sad

Jedan od izuzetaka je Novi Sad gde taj namet ostaje na istom nivou kao 2022. godine. Naime, porez u ovom gradu je rastao osam godina, ali je nepromenjen u poslednje tri.

Novi Sad je podeljen na pet zona od kojih je prva najskuplja, a peta najjeftinija.

Kragujevac

U Kragujevcu se, međutim, porez povećava. Vlasnici stanova i vlasnici kuća na periferiji ovog grada imaće veći porez na imovinu, dok će porez na kuće u ekstra i prvoj zoni biti manji.

U 2023. godini porez na kuću od 100 kvadrata u ekstra i prvoj zoni biće 5.114,48 dinara i umanjen je u odnosu na iznos iz 2022. godine.

Za stan od 55 kvadrata u ekstra zoni porez na imovinu građana biće 7.918,77 dinara, što je za 661 dinar više nego u 2022. godini.

Za 600 dinara skuplji će biti porez na stan od 55 kvadrata u prvoj zoni, a 476 dinara treba platiti više za istu kvadraturu u drugoj zoni.

Čačak

U Čačku su cene kvadrata najmanje skočile u prvoj zoni, a značajno više u onim na periferiji, odnosno četvrtoj i petoj zoni. Zbog toga će vlasnicima stanova u prvoj zoni porez biti uvećan za jedan, a za one u trećoj i četvrtoj zoni 11 odsto, dok će za vlasnike ovih nekretnina u petoj zoni porez biti veći 9 odsto.

Slična je situacija u ovom gradu i kod kuća za stanovanje, čija cena kvadrata u prvoj zoni nije korigovana, što znači da će vlasnici dobiti rešenje isto kao i ove godine, dok će oni koji ih imaju u trećoj platiti 20 odsto više nego ove godine. Nešto bolje će proći vlasnici ovih nekretnina u četvrtoj i petoj zoni gde će uvećanje biti 11, odnosno devet odsto, piše Blic.

Niš

Što se tiče Nišlija, gradska vlast je odlučila da se od januara porez na imovinu uveća za oko 15 odsto, ali i da se spoje prva i druga zona u jednu. Tako će nakon ovakve odluke za stan 20 godina star na Bulevaru Nemanjića, za 60 kvadratnih metara, na koji je porez na promet plaćao oko 7.200, sada morati da izdvoji oko 9.000 dinara.

Beograd

U Beogradu će vlasnici nekretnina od sledeće godine dobiti račune za plaćanje poreza uvećane do 5 odsto.

Grad Beograd je podeljen u 14 zona: ekstra zona poslovanja, ekstra zona stanovanja, pa onda osam zona, zona zaštite zelenila 1 i 2, zona ulaznih pravaca i zona specifičnih namena.

Screenshot 2022-12-25 at 21-46-38 Sluzbeni-list-BGD-096.indd - 96-2022.pdf.png

Foto: Skrinšot / Službeni list Grada Beograda / Porez na imovinu za 2023. godinu

Cene su najviše u ekstra zonama, a najniže u osmoj gde je prosečna cena kvadratnog metra stana 43.428 dinara, kuće 35.201, garaže i pomoćnih objekata 17.902 dinara.

Primer: Računanje poreza na imovinu

Za primer, uzećemo stan u Zemun polju, površine 32 kvadrata. Zemun polje se nalazi u petoj zoni gde prosečna cena po metru kvadratnom iznosi 92.896 dinara kada je u pitanju stan.

Prema tome, poreska osnovica iznosi: 92.896 din x 32 m2 = 2.972.672 dinara.

Na poresku osnovicu od 2.972.672 dinara, plaća se na ime poreza 0.4%.

2.972.672 * 0.4% = 11.890 dinara za celu godinu.

Da li je poreska stopa ista za sve? 

Što je skuplja nekretnina, veća je i poreska stopa, dakle - nije.

Stope poreza na imovinu iznose:

- na nepokretnosti poreskog obveznika koji vodi poslovne knjige - do 0,4%

- na zemljištu kod obveznika koji ne vodi poslovne knjige - do 0,30%

Osnovica za izračunavanje poreza:

Screenshot 2022-12-25 at 22-27-15 zakon o porezima na imovinu.pdf.png

Foto: Skrinšot / Zakon o porezima na imovinu

Kako se može umanjiti porez na imovinu?

Kada je reč o smanjenju poreza na imovinu za fizička lica, postoje dve opcije – umanjenje amortizacijom i takozvani poreski kredit.

Poreski popust se ostvaruje kada u stanu stanuje obveznik i umanjuje se za 50%, a najviše 20.000 dinara.

Ako u jednoj kući za stanovanje ili stanu ima više obveznika, pravo na umanjenje utvrđenog poreza ima svaki obveznik koji u toj kući za stanovanje ili stanu stanuje, u visini srazmernoj njegovom udelu u pravu na toj kući za stanovanje ili stanu u odnosu na iznos za koji se porez umanjuje.

Takođe, ukoliko u kući za stanovanje ili stanu površine do 60 kvadrata, koji nisu na građevinskom zemljištu, odnosno na zemljištu u građevinskom području i ne daju se u zakup, stanuju samo lica starija od 65 godina, obaveza za porez na imovinu se umanjuje za 75 odsto.

Što se tiče smanjenja na osnovu amortizacije objekta, može se umanjiti po stopi jednakoj za sve nepokretnosti na teritoriji opštine do jedan procenat godišnje, a najviše do 40 odsto.

Plaćanje poreza na imovinu onlajn

Osim što se na sajtu lokalne poreske administracije može proveriti porez, tamo je takođe dostupna i usluga elektronskog plaćanja poreza.

Preduslovi za plaćanje su: unet validan imejl, izabran bar jedan račun za plaćanje, unet odgovarajući iznos za uplatu za svaki izabran račun (različit od nula).

Kolike su kazne za neplaćanje poreza na imovinu?

Ukoliko se porez ne plati, to je poreski prekršaj koji podrazumeva kažnjavanje fizičkog lica koje ne izvrši uplatu poreza utvrđenog rešenjem Poreske uprave novčanom kaznom u iznosu od 50 odsto utvrđenog poreza, a ne manje od 5.000 dinara, navodi portal biznis.rs.

Takođe, kako je dalje navedeno, pored kazne za poreski prekršaj građani treba da znaju da se u slučaju neplaćanja poreza može pokrenuti prinudna naplata i da se tada poreski dug uvećava jednokratno za pet odsto, a obračunava se i zatezna kamata na dospeli, a neplaćeni porez.

Rokovi za plaćanje poreza

Rokovi za plaćanje poreza ostaju isti kao i pre. Porez se plaća u četiri rate: prva do 14. februara, druga do 15. maja, treća do 14. avgusta i četvrta rata se plaća do 14. novembra.

Porez na imovinu fizičkih lica može se platiti i u manjem broju rata od zakonom propisanih, uključujući i plaćanje utvrđenog poreza odjednom, do dospelosti poreske obaveze za svako tromesečje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.