Fokus -

Novo lice beogradskog aerodroma: Širi se terminal, gradi se pista, niče još jedan sprat FOTO

Kompanija Belgrade Airport početkom godine počela je radove na modernizaciji i proširenju Aerodroma "Nikola Tesla". Sada su već uveliko odmakli i polako se stiče jasnija slika kako će sve izgledati kada bude gotovo.

Podeli
Foto: Belgrade Airport/Uroš Mitrović
Foto: Belgrade Airport/Uroš Mitrović

Povratak putničkog saobraćaja na leto 2021.

"Niko ne može sa sigurnošću znati kako će se situacija s pandemijom razvijati, ali mi očekujemo povratak u nešto redovniji režim poslovanja na leto 2021. godine", kazao je Nikola Brus. "U narednim mesecima očekujemo postepeni rast saobraćaja, verovatno sa malim skokom u vreme božićnih praznika, ako virus ne bude napredovao, pa bi pravi restart mogao da se očekuje u u aprilu ili maju iduće godine, ukoliko dođe do poboljšanja zdravstvene situacije na svetskom i evropskom nivou", dodao je.

Vansi erports planira da beogradski aerodrom opslužuje 15 miliona putnika godišnje do isteka koncesije 2043. godine, što objašnjava razmere ulaganja i radova na aerodromu prestonice Srbije. Naime, vrednost prve faze radova je viša od 12 milijardi dinara.

Ekipa B92.net imala je ekskluzivnu priliku da se upozna izbliza sa radovima u najvećoj srpskoj vazdušnoj luci, uz detaljna objašnjenja od strane Nikole Brusa, izvršnog direktora za tehniku kompanije Belgrade Airport.

Prema njegovim rečima, najveći deo radova biće završen za tri godine.

Trenutno se odvijaju radovi na proširenju terminala, izgradnji nove (umetnute) piste, dodatnim pozicijama za parkiranje aviona, novoj platformi za odleđivanje aviona, auto-parkingu i pristupnim putevima, a radovi na na novoj čekaonici za putnike su u završnoj fazi.

Proširenje putničkog terminala

Foto: B92.net
Foto: B92.net

Poslovanje u uslovima pandemije

U prvoj polovini godine broj putnika na Aerodromu "Nikola Tesla" manji je za 61,4 odsto u odnosu na isti period lane (1.008.000 putnika u odnosu na 2.611.000). U ovom periodu broj komercijalnih letova iznosio je 15.452, što je 51,2 odsto manje u odnosu na prvu polovinu 2019. Broj putnika na aerodromu u drugom kvartalu 2020. (april-jun) smanjen je 94,6 odsto. (85.000 u odnosu na 1.577.000), dok je broj komercijalnih letova iznosio 3.090 (skoro 83 odsto manje u odnosu na lane).

Proširenje fingerskog hodnika C deo je prve faze projekta proširenja i rekonstrukcije putničkog terminala. Radovi su početi 4. marta a završetak se očekuje do kraja 2022. godine.

Prva faza podrazumeva dogradnju i rekonstrukciju terminala površine oko 27.000 kvadrata. Hodnik C će imati dodatnih osam izlaza za ukrcavanje u avione sa avio-mostovima, četiri izlaza za ukrcavanje putnika u udaljenim parking pozicijama, dodatni krovni koridor za dolazeće putnike i prostor čekaonice za ukrcavanje i zone za kretanje putnika koji odlaze.

Tako će dolazni i odlazni putnički saobraćaj biti razdvojeni.

Treći, najviši nivo, biće galerija potpuno u staklu Foto: B92.net
Treći, najviši nivo, biće galerija potpuno u staklu Foto: B92.net

"Prvi deo proširenja fingerskog hodnika C dug je 350 metara, tako da se postojeći više nego udvostručuje“, kaže Brus, i dodaje da će gradnja biti nastavljena po okončanju ove faze, krajem septembra 2021, dogradnjom dela dugog 160 metara, sa dodatna četiri izlaza za ukrcavanje u avione sa avio-mostovima. Za to je planirano da izgradnja traje godinu dana.

"Treći, najviši nivo, biće galerija pet metara široka, kao hodnik, potpuno u staklu“, kaže Brus, i dodaje da je cilj da fasada bude završena do kraja februara 2021, zajedno sa krovnim koridorom. Glavni cilj je da se preko zime radovi u unutrašnjosti nesmetanoodvijaju. Zgrada bi u septembru naredne godine trebalo da bude u potpunosti spremna za upotrebu.

Kako objašnjava, odatle će se pokretnim stepenicama stizati do zajedničke transfer zone, odakle će putnici moći da nastave do međusprata u slučaju presedanja ili da nastave dole, do najnižeg nivoa po prtljag, gde se putovanje završava.

Pregled obezbeđivanja će takođe biti centralizovan, i nalaziće se u centralnom delu terminala, čime će biti uklonjene postojeće kontrole ispred svake čekaonice.

Proširenje platformi za avione

Foto: B92.net
Foto: B92.net

Gradnja platforme E započeta je 14. aprila i obuhvata površinu od blizu 25.000 kvadratnih metara. Ovo proširenje omogućiće prihvat aviona na tri stajališta za avione raspona krila do 36 metara (kod C, najčešći tip aviona), čime će se značajno povećati kapacitet istovremenog parkiranja aviona.

"Platforma E biće završena do zime, negde u novembru“, kaže Brus.

Umetnuta pista

Foto: Belgrade Airport/Uroš Mitrović
Foto: Belgrade Airport/Uroš Mitrović

Osim redovnog održavanja, postojeća glavna pista nikad nije kompletno renovirana. Da se saobraćaj ne bi remetio tokom renoviranja glavne piste, gradi se nova, umetnuta pista dužine 3.500 metara (duža od postojeće 100 metara). Osim toga izgradiće se i nove rulne i manevarske zone.

Umetnuta pista će ostati u upotrebi nakon renoviranja postojeće kao rulna staza ili u slučaju nužde i doprineće povećanju operativnih kapaciteta aerodroma.

Proširenje na daljem kraju piste Foto: B92.net
Proširenje na daljem kraju piste Foto: B92.net

"Radovi na umetnutoj pisti trajaće još dve godine, delom i zato štoradovi moraju da se odvijaju fazno zbog neprekidnog odvijanja saobraćaja, dok će potom kompletno renoviranje postojeće glavne potrajati godinu dana", kaže Brus i objašnjava da će jednom kada obe budu operativne to pružiti dodatne mogućnosti aerodromu, poput prebacivanja saobraćaja na umetnutu pistu u slučaju nekih nepredviđenih događaja, kao i brže oslobađanje piste nakon sletanja aviona.

Kako naglašava, umetnuta pista bila je jedan od uslova koncesije koje je propisala država.

Parking za automobile

Zelena mesta su za električne automobile sa priključkom za punjenje Foto: B92.net
Zelena mesta su za električne automobile sa priključkom za punjenje Foto: B92.net

Izgrađen je nov i savremen parking na površini od 36.400 kvadrata kao priprema za budući porast saobraćaja na beogradskom aerodromu.

"Parking je gotov i spreman za upotrebu, ali nam nije potreban trenutno, zbog smanjenja saobraćaja usled pandemije", kaže Brus.

Parking ima preko hiljadu i po mesta, od čega 809 za putnike, 330 za zaposlene i 265 za rent-a-kar.

"Taksi vozila će čekati ovde pre nego što budu pozvana da dođu do terminala. Za njih ćemo postaviti kontejnere i sve što im bude potrebno", kaže Brus i napominje da će tu biti i perionica automobila.

"Ovde će biti 120 mesta za taksi vozila, a ispred terminala gde ih je sada 10, ubuduće će biti 35 mesta na dolaznom nivou, kao i novim mestima na nivou odlazaka", dodao je.

Prema njegovim rečima, svi radovi su završeni i čekaju se još samo administrativne procedure.

Kako ističe, taj parking će, budući da je najudaljeniji, biti i najjeftiniji, a od njega i do njega će posetioce aerodroma voziti autobusi.

Čekaonica za pristup udaljenim parking pozicijama

Karakteristične boje, materijali i sistem označavanja enterijera za sve vazdušne luke kojima ova kompanija upravlja Foto: B92.net
Karakteristične boje, materijali i sistem označavanja enterijera za sve vazdušne luke kojima ova kompanija upravlja Foto: B92.net

U prizemlju terminala A izgrađena je i oprema se čekaonica sa ukupno 130 mesta. Ima dva direktna izlaza na platformu i koristiće se za letove avionima parkiranim na udaljenim pozicijama.

Čekaonica je prilagođena svim kategorijama putnika (osobama sa smanjenom pokretljivošću, roditeljima s decom itd) a sedišta poseduju priključke za punjenje mobilnih uređaja i USB priključke, dok će na celom aerodromu biti dostupan bežični internet.

Sedišta poseduju priključke za punjenje mobilnih uređaja i USB priključke FotoB92.net
Sedišta poseduju priključke za punjenje mobilnih uređaja i USB priključke FotoB92.net

"Verovatno će čekaonice za pristup udaljenim parking pozicijama biti spremne za dve nedelje", kazao je za B92.net Nikola Brus, dodavši da ih zbog pada prometa uzrokovanog pandemijom verovatno neće koristiti još neko vreme.

Unutrašnjost je opremljena i uređena u skladu sa Vansijevom praksom, pa se tako aerodrom prestonice Srbije u tome neće razlikovati od bilo kog njihovog objekta širom sveta. Naime, u pitanju su karakteristične boje, materijali i sistem označavanja enterijera za sve vazdušne luke kojima ova kompanija upravlja.

Čekaonice za pristup udaljenim parking pozicijama imaju svoje liftove i stepenice.

Smanjenje uticaja na životnu sredinu

Naredne faze projekta podrazumevaju rad na ekološki održivom poslovanju uz smanjenje uticaja na životnu sredinu, pa je tako da se gradi novo postrojenje za proizvodnju toplotne i električne energije čime će se preći na ekološki efikasnije izvore energije (gas), kao i solarno postrojenje za električnu energiju.

Takođe aerodrom planira da nabavi električna vozila u budućem periodu, kazao nam je Nikola Brus.

Udaljeno parkiralište ima mogućnost punjenja električnih automobila.

Osim toga grade se i postrojenja za razdvajanje čvrstog otpada i tretman otpadnih voda koje su do sada neprečišćene išle u Savu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.