TEST: vivo X80 Pro – rame uz rame sa gigantima

Na testu nam se našao najnoviji telefon kompanije vivo. U pitanju je vivo X80 Pro, koji predstavlja i prvi pravi premijum model koji kineska kompanija nudi na tržištu Evrope, ali i u Srbiji.

Bratislav JovanovićIzvor: B92
Podeli
Foto: vivo
Foto: vivo

Prethodnih godina, kompanija vivo je preko svoje X serije formirala reputaciju renomiranog proizvođača telefona sa vrhunskim performansama kamera. Prošlogodišnji X70 Pro+ model je okarakterisan kao jedan od najboljih kamera telefona.

vivo X80 Pro (5G) nastavlja istim stopama, a može se pohvaliti svim karakteristikama koje krase moderan, premijum telefon, a sve sa velikim fokusom na kamere, fotografisanje i snimanje videa.

X80 Pro stiže u bogatom pakovanju, koje uključuje veoma brz punjač (FlashCharge adapter 20 V/4A), sa podrškom za brzo punjenje do 80W, slušalice bubice i zaštitnu masku.

Sve ovo, korisnicima u Srbiji dostupno je u periodu pretprodaje, koji traje od 1.7. do 15.7.2022. godine, a vivo X80 Pro ima cenu od 139.999 dinara.

Kupovinom vivo X80 Pro telefona tokom promotivnog perioda kupci dobijaju na poklon bežični punjač od 50W, dodatnu godinu garancije i šest meseci zaštite ekrana od slučajnog loma. Promocija važi za uređaje kupljene kod ovlašćenih vivo partnera.

Premijum dizajn i drugačija poleđina

Telefon krasi dizajn sa kombinacijom stakla i metala, kao i velike dimenzije koje uključuju prostrani 6,78-inčni displej. Ekran oko ivica ima nežna zakrivljenja. Ukupna debljina telefona iznosi 9,1 milimetar, a težina mu je 219 grama.

Na poleđini se ističe izdignuti stakleni prozor sa četiri kamera modula. Bez obzira na to da li vam se ovakav dizajn sviđa ili ne, malo je verovatno da ćete vivo X80 Pro pomešati sa nekim drugim telefonom.

Kamere su neobično postavljene na poleđini, pa se tako tri senzora nalaze u kružnom modulu, dok je četvrti izdvojen ispod sistema i ovo je telefoto senzor u periskop stilu.

S prednje strane se nalazi Schott Xensation Up zaštita za displej, a telefon krasi IP58 sertifikat za zaštitu od vode i prašine. Kada je u pitanju boja, na testu smo imali Cosmic Black varijantu telefona.

Foto: vivo
Foto: vivo

Vrhunski hardver i odlične performanse

vivo X80 Pro poseduje specifikacije, kojima može da parira znatno "izvikanijim" rivalima na tržištu, a ovo uključuje premijum čipset – Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1. Čip je ukombinovan sa 12GB RAM-a (+ 4GB Extended RAM-a) i 256GB prostora za skladištenje podataka. Nažalost, nema podrške za proširenje jer microSD slot nije implementiran.

Kako bi pružao neprikosnovene performanse, vivo je telefon opremio i najnovijim V1+ čipom za obradu slike, ali i poboljšane gejming performanse. Kombinacija pomenutih čipova omogućava da X80 Pro nudi fluidne performanse kako u svakodnevnom radu, tako i u zahtevnijim situacijama sa fotografisanjem, snimanjem videa ili tokom dužih gejming sesija.

Da bi se sve prikazivalo glatko, zadužen je veliki AMOLED displej od 6,78 inča, sa QHD+ rezolucijom (1440 x 3200 piksela). Ekran poseduje najnoviju LTPO 3.0 tehnologiju, koja mu omogućava da ostvaruje osvežavanje do 120Hz, osvetljenje ekrana od 1500 nita, a omogućeno je gledanje i HDR sadržaja. U kombinaciji sa sistemom stereo zvuka, uživanje u multimedijalnom sadržaju je zagarantovano.

Jedna od najsvetlijih tačaka X80 Pro telefona jeste 3D ultrasonični senzor otiska prsta, smešten ispod ekrana, koji nudi mnogo veću površinu skeniranja. Senzor otključava telefon bez potrebe da jurite specifične uglove i pozicije i definitivno je jedan od najboljih senzora otisaka prsta na tržištu telefona.

Odlično hardversko iskustvo, ali i ukupne performanse, zaokružuje sposobna baterija kapaciteta 4700mAh. Čak i sa uključenom "always-on display" opcijom, maksimalnim osvežavanjem i rezolucijom, baterija će izdržati duže od dana sa jednim punjenjem, a uz umereno korišćenje nećete morati da brinete o punjenju i mnogo duže. Pomenuti FlashCharge adapter od 80W bateriju do vrha može da napuni za manje od 45 minuta. Telefon ima i podršku za 50W bežično punjenje.

Foto: vivo
Foto: vivo

Kamere za impresivne fotografije

Stigli smo i do kamera, koje sigurno predstavljaju jednu od glavnih odlika X80 Pro telefona. Tako imamo glavnu kameru od 50MP, sa Samsung GNV senzorom, potom 12MP 2x portret kameru, 8MP 5x periskop kameru i 58MP ultraširoki senzor. S prednje strane se nalazi 32MP selfi kamera. Sličan sistem poseduje i X70 Pro+ model, s tim što je gimbal stabilizacija prebačena sa ultraširokog na 2x portret objektiv.

Glavna kamera kreira odlične fotografije, sa dobrim detaljima i impresivnim dinamičkim rasponom i to važi za sve uslove osvetljenja. Posebno je impresivno korišćenje HDR-a u uslovima slabijeg osvetljenja, kako bi se ukrotilo jako svetlo u obično tamnim scenama.

S obzirom na to da je sistem kamera kreiran u saradnji sa ZEISS brendom, ova saradnja je vidljiva u slučajevima preterane saturacije boja, gde na scenu stupa ZEISS mod. Ultraširoka kamera radi bez problema čak i kada nema stabilizacije gimbala. Kod snimanja portreta ljudi ističe se detekcija ivica i dobra ekspozicija.

vivo je uspeo da se uz pomoć 2x zoom kamere omogući snimanje impresivnih portret videa u uslovima slabog osvetljenja. Na polju videa postoji i veliki broj dodataka i trikova, što vivo X80 Pro čini jednim od najboljih telefona za snimanje videa.

Foto: vivo
Foto: vivo

Sa softverske strane, vivo X80 Pro koristi FunTouch OS, koji je zasnovan na Androidu 12. Vivo obećava tri generacije Android OS ažuriranja i tri godine sigurnosnih nadogradnji.

Na kraju, zaključićemo da je vivo X80 Pro izuzetan Android telefon, koji može da stane rame uz rame sa najvećim igračima na tržištu. Tu su vrhunske specifikacije i performanse baterije, zajedno sa odličnim displejom, kao i jedan od najboljih i najfleksibilnijih kamera sistema na tržištu.

Autor:
Bratislav Jovanović

Uređaj na test ustupio vivo

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.