TEST: Realme C67 – fotografija u srži (a ni ostalo nije loše)

Kompanija Realme je C seriju telefona usmerila ka mlađim korisnicima (i ostalima koji se tako osećaju), i onome što je njima važno. Takav trend nastavlja i Realme C67, model koji je doneo neke novitete, a glavni adut mu je pravljenje sjajnih fotografija.

Izvor: Jovan Đurić
Podeli
Foto: B92/J.Đ.
Foto: B92/J.Đ.

U pitanju je prvi model koji Realme predstavlja otkako je kompanija prešla brojku od 200 miliona prodatih telefona, a uz to je i telefon kojim počinju 2024. godinu. Imali smo ovaj telefon na testu, pa objavljujemo zaključke baš na dan kada C67 debituje. Kako se pokazao, pročitajte u nastavku teksta.

Dizajn

Foto: B92/J.Đ.
Foto: B92/J.Đ.

Realme je ovde ponosan jer su uspeli dve stvari: prvo, smanjili su udeo kućišta oko displeja što je više moguće, čime se telefonu daje izgled kao da je iz premijum segmenta.

Foto: B92/J.Đ.
Foto: B92/J.Đ.

Drugo (i još važnije), uspeli su da stanje uređaj dodatno.

Foto: B92/J.Đ.
Foto: B92/J.Đ.

Debljina Realme C67 modela je 7,59mm, što znači da je 0,3mm tanji od prethodnika, modela C55. Ovo možda ne izgleda na papiru kao velika razlika, ali činjenica je da daje na vizuelnoj prijemčivosti telefona - što se nas tiče, tanje je bolje, tako da je ovo plus u našim beleškama.

Foto: B92/J.Đ.
Foto: B92/J.Đ.

Pozadina kućišta dizajnirana je tako da nalikuje satenskoj podlozi, sa dijagonalnim linijama koje dodatno naglašavaju teksturu, dajući izluziju 3D efekta. Kamere se nalaze sa gornje leve strane kada posmatramo zadnju stranu telefona, pa se tako ne narušava simetričnost kao kod nekih ranijih modela.

Foto: B92/J.Đ.
Foto: B92/J.Đ.

Sa leve strane je SIM port, a sa desne dugmići za podešavanje zvuka i isključivanje odnosno zaključavanje telefona. Sa donje strane su 3,5nm ulaz za slušalice (bravo i za ovo), zvučnik, kao i standardni i USB-C port za punjač. Sertifikat otpornosti je IP54, što je značajna stvar jer je ovo prvi telefon u Realme C seriji sa takvim odlikama.

Foto: B92/J.Đ.
Foto: B92/J.Đ.

Što se tiče displeja, u pitanju je ekran dijagonale 6,72 inča, FHD+ rezolucije. Takođe, dobra stvar je i osvežavanje ekrana od 90Hz, što se može smanjiti na 60Hz. Odnos površine ekrana i tela telefona je 91,4%, što je prihvatljivo, a slika je dovoljno jasna i pri malo jačoj sunčevoj svetlosti.

Baterija

Foto: B92/J.Đ.
Foto: B92/J.Đ.

Tanak uređaj obično znači slabiju bateriju, ali Realme je ovde pokušao da napravi kompromis time što su stavili bateriju kapaciteta 5,000 mAh, pa šta im Bog da.

Ispostavilo se da nisu loše prošli - uz brzi punjač od 33W baterija se od 0% do 50% napuni za oko 25 minuta, a brzo punjenje naročito dobro može doći kada žurite negde.

Što se tiče onoga kako se baterija pokazala kod nas na testu - možemo reći da je zadovoljavajuća.

Sat vremena smo slušali i gledali YouTube na najvećoj rezoluciji, zatim napravili oko 60 fotografija, i naposletku odigrali još oko sat vremena igrice Mobile Legends sa najjačim osvetljenjem i zvukom.

Sve u svemu, baterija je sa 100% stigla na oko 70%, što znači da bi u regularnim uslovima korišćenja (malo muzike, poziva i društvenih mreža) trebalo da potraje najmanje jedan dan, a verovatno čak i dan i po.

Kamere

Foto: B92/J.Đ.
Foto: B92/J.Đ.

Ovde dolazimo do glavnog aduta Realme C67 modela. Da krenemo od osnovnog - glavna kamera ima 108MP, a maksimalna rezulucija (ako se odabere 108M režim) je 12000*9000.

Bez zuma. Foto: B92/J.Đ.
Bez zuma. Foto: B92/J.Đ.

Najbolja stvar i prava inovacija kada govorimo o kamerama, međutim, jeste uvođenje 3x In-sensor zuma, koji se od digitalnog zuma razlikuje po tome što ne "seče" sliku pa samim tim ne bi trebalo ni da bude mutnih piksela.

Najbolje je da ispod pogledate fotografije pravljenje na ovaj način, uz dve napomene. Fotografisali smo po prilično mutnom danu (nebo je bilo gotovo sivo), i koristili smo 1x, 3x i 5x zum - u opisu svake fotografije pisaće vam šta je šta, kako biste videli razliku.

Zum x3. Foto: B92/J.Đ.
Zum x3. Foto: B92/J.Đ.

Zum x5. Foto: B92/J.Đ.
Zum x5. Foto: B92/J.Đ.

Bez zuma (24mm &Street& režim). Foto: B92/J.Đ.
Bez zuma (24mm "Street" režim). Foto: B92/J.Đ.

Tu je i 3x Portrait režim, kao i poboljšani Street Photo režim, koji uz nove filtere kao što je Crisp (pogledajte fotografiju ispod) daju novu dimenziju fotografisanja, naročito onima kojima društvene mreže igraju veliku ulogu.

Zum x3 (72mm &Street& režim). Foto: B92/J.Đ.
Zum x3 (72mm "Street" režim). Foto: B92/J.Đ.

Zum x5 (120mm &Street& režim). Foto: B92/J.Đ.
Zum x5 (120mm "Street" režim). Foto: B92/J.Đ.

Foto: B92/J.Đ.
Foto: B92/J.Đ.

Selfi kamera je takođe u redu, i može da posluži fino pri fotografisanju ili video-pozivima.

Hardver + Softver

Foto: B92/J.Đ.
Foto: B92/J.Đ.

Srce Realme C67 modela je osmojezgarni Snapdragon 685 čipset izrađen u 6nm tehnologiji, koji ima široku primenu kod Android uređaja. Ovde je procesor uparen sa 8GB+4GB RAM-a, dok je skladišni prostor modela koji smo imali na testu 256GB, pa tu nemate nikakve brige da ćete popuniti memoriju.

S obzirom na mogućnost osvežavanja ekrana od 90Hz, C67 može bez problema da obavlja svakodnevne zadatke i dobar je čak i za multitasking.

Kada je u pitanju UI, za ovaj model kompanija je odlučila da koristi U Edition, seriju koja izgleda dosta bliže "izvornom" Androidu.

Čini se da su ovde napravili pomak u odnosu na ranije kritike kada je bloatware smetao korisnicima, ali i dalje dobijate listu aplikacija koje vam predlažu da instalirate, uz gomilu već instaliranih. Ne kažemo da neke od njih nisu korisne, ali bolje da sami imamo izbor šta ćemo staviti u telefon.

Video-igre nisu glavni segment u kom je Realme odabrao da se takmiči ovim telefonom, pa tu ne bismo ni imali da pohvalimo ni da pokudimo ništa posebno, ali moći ćete da pokrenete većinu popularnih igara i da ih igrate bez problema dok ne krene da se blago zagreva. Na kraju krajeva, ipak je u pitanju telefon srednje klase.

Utisak je da video-igre mogu da izgledaju i idu malo bolje, ali opet kažemo, ovo i nije glavna stvar kod C67 modela.

Zanimljivosti

Foto: B92/J.Đ.
Foto: B92/J.Đ.

Od funkcija koje bismo još izdvojili, tu je 360° NFC koji omogućava da koristite, na primer, platnu karticu na telefonu kako god ga okrenuli, što ume da bude dosta korisno kad su vam ruke pune kesa.

Druga simpatična funkcija je Mini Capsule 2.0. Ovo bismo najbolje mogli da opišemo kao okvir koji se formira oko selfi kamere, a u kom se nalaze notifikacije ili se prikazuje medij koji je trenutno pušten.

Zaključak

Realme je C67 modelom, kao što smo rekli, hteo da napravi iskorak dodatno se približivši mlađim korisnicima, kojima društvene mreže zauzimaju važan deo života, ali i svima ostalima koji od telefona zahtevaju dobru kameru i izvršavanje svakodnevnih zadataka.

Rekli bismo da im je u tome uspelo - kod C67 glavna stvar su kamere, i tu je Realme zaista napravio dobar posao, pa će sigurno biti privlačan onima kojima je upravo fotografija najvažniji aspekt telefona. Takođe, sviđa nam se i dizajn koji nalikuje premijum klasi, kao i brzina osvežavanja ekrana od 90Hz.

Što se tiče mana, tu bismo mogli da izdvojimo više aplikacija nego što nam treba kad tek uključimo telefon, kao i nešto slabiji čipset (koji je donekle i logičan s obzirom na to da nije u pitanju flegšip telefon). To imavši u vidu, možda nije najbolji izbor za one kojima svakodnevne video-igre čine važnu stavku. Za sve ostalo - vredi razmisliti o ovom telefonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.