Funkcija praćenja sna na satovima dobija bitno poboljšanje

FDA (Uprava za hranu i lekove) je dala zeleno svetlo funkciji otkrivanja apneje u snu na Galaxy Watch uređajima u SAD, objavio je Samsung.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Framesira / Shutterstock.com
Foto: Framesira / Shutterstock.com

Kompanija napominje da je ovo prvo odobrenje te vrste u SAD – južnokorejski zvaničnici su prethodno odobrili ovu funkciju za upotrebu u toj zemlji.

Samsung planira da u trećem tromesečju ove godine doda alatku za praćenje apneje u snu na kompatibilne Galaxy Watch uređaje. Biće dostupan preko aplikacije Samsung Health Monitor.

Ova funkcija omogućava onima od 22 i više godina, kojima nije dijagnostikovano stanje, da provere znake apneje u snu koristeći svoj pametni sat i telefon. On traži znake umerene do teške opstruktivne apneje za vreme spavanja (OSA), tokom perioda praćenja od dve noći. Korisnici će morati da prate svoj san duže od četiri sata dva puta u periodu od deset dana da bi koristili ovu funkciju.

OSA je uobičajeno, hronično stanje koje pogađa oko 25 procenata muškaraca i 10% žena u SAD, prema Nacionalnoj fondaciji za spavanje. Osobe sa ovim stanjem imaju tendenciju da prestanu da dišu dok spavaju, što može smanjiti kvalitet njihovog sna, poremetiti snabdevanje kiseonikom i dovesti do većeg dnevnog umora. Ako se ne leči, apneja u snu može da poveća rizik od kardiovaskularnih bolesti kao što su hipertenzija, koronarna arterijska bolest, srčana insuficijencija, srčana aritmija i moždani udar, ističu iz Samsunga.

Kompanija je dodala da bi ova funkcija trebalo da pomogne većem broju ljudi da otkriju umerene i teške oblike stanja i da potraže lekarski savet kada to urade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.