TEST: Huawei nova 9 nudi svetao ekran i skladan dizajn

Huawei nova 9 je solidan telefon, sa karakteristikama usmerenim ka onim korisnicima kojima je potreban lagan uređaj, sa dobrim ekranom i sposoban je za snimanje solidnih fotografija.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Promo
Foto: Promo

Huawei je, posle duže pauze, u Evropi konačno objavio novi telefon. U pitanju je Huawei nova 9, koji stiže sa nekoliko noviteta.

Telefon krasi lep dizajn i kvalitet ekrana, solidan hardver i kamere, kao i baterija koja nudi zadovoljavajuću dužinu upotrebe sa jednim punjenjem. Huawei nova 9 je namenjen korisnicima sa srednjim budžetom.

Dizajn, displej

Telefon se definitivno izdvaja svojim izgledom, kako po pitanju dizajna poleđine, izbora boja, a posebno sistema sa kamerama. Mi smo na test dobili varijantu u plavoj boji (zvanični naziv Starry Blue), a dostupna je još i verzija u crnoj boji. Boje se prelivaju i daju svojevrstan utisak gradijenta. Nova 9 ima težinu od 175 grama i komforno leži u ruci, a gotovo je nemoguće ostaviti mrlje od otisaka prstiju na poleđini uređaja.

Modul sa kamerama na poleđini krasi zanimljiv raspored senzora, sa akcentovanim prstenom gde je smeštena glavna kamera. Ispod se nalazi još jedan prsten sa preostalim senzorima. Pozadi se može videti i Huawei logo, zajedno sa stilizovanim „nova” brendiranjem, koji ne odskaču preterano od ukupnog dizajna. Zaobljeni okvir telefonu daje moderan izgled.

S prednje strane je smešten veliki OLED displej od 6.57 inča, koji je blago zakrivljen po levoj i desnoj stranici, a u ekranu je jasno istaknut otvor (punch-hole) za prednju kameru. Displej nudi stopu osvežavanja od 120Hz, što znači da ne morate brinuti o zamagljivanju. Uživanju u vizuelnom iskustvu će doprineti i prikaz od preko milijardu boja. Rezolucija prikaza sadržaja je standardnih 1080p (2340 x 1080), dok je gustina piksela 392 ppi. Smart Resolution funkcija prilagođava rezoluciju sadržaju koji se prikazuje na ekranu. Prisutna je i podrška za HDR10 standard.

S desne strane okvira su smešteni tasteri za paljenje i zvuk, dok su u dnu smešteni USB-C konektor, slot za SIM kartice (moguće je smestiti dve), kao i zvučnik.

Foto: Promo
Foto: Promo

Brz čipset, solidna baterija

Snapdragon 778G čipset, kompanije Qualcomm, je u srcu nova 9 telefona i zadužen je za procesiranje svih zadataka. Osmojezgarni procesor ima maksimalni takt od 2.4GHz. U kombinaciji sa Adreno 642L grafikom, to će biti dovoljno za uživanje u gotovo svakoj igri. Nažalost, zbog dobro poznatih problema u kojima se Huawei našao nakon sankcija američke administracije, nova 9 ima "samo" 4G podršku. Konekcija na 5G mrežu nije dostupna, mada to prosečnom korisniku u Srbiji sigurno neće biti od preteranog značaja jer, kao što znamo, 5G brzine nama još uvek nisu dostupne.

Uz pomenuti čipset, nova 9 ima i 8GB interne memorije i 128GB prostora za skladištenje podataka. Ukoliko vam iz bilo kog razloga ponestane prostora za igre, čuvanje fotografija, videa ili drugog sadržaja, znajte da nije moguće proširenje jer slot za microSD kartice nije implementiran.

Baterija telefona ima solidan kapacitet od 4300mAh, a za punjenje koristi adapter od 66W koji je uključen u pakovanje telefona. Na našem testu, uz višečasovno korišćenje telefona za pregled YouTube videa, ostalo je dovoljno za obavljanje dodatnih zadataka. Punjenje potpuno prazne baterije se obavlja za 38 minuta. Opcija bežičnog punjenja nije podržana.

Kamere za noćno snimanje

Već smo pomenuli zanimljiv dizajn sistema sa kamerama, za koji se Huawei odlučio kod nova 9 telefona. Nekima će on biti privlačan, dok će neke odbiti. Ono što je najbitnije, funkcionalnost glavne Sony IMX766 1/1.56" kamere od 50 megapiksela (MP) je usmerena ka kreiranju oštrih fotografija, zahvaljujući tehnologiji autofokusa. Iako ne postoji optička stabilizacije slike, nema velikog gubitka u nijansama i saturaciji boja. Moguće je uvećavanje do 10 puta, ali i sa 5x uvećavanjem fotografije izgledaju izuzetno. Snimci kreirani na dnevnom svetlu su očekivano glamurozniji od fotografija kreiranih u noćnim uslovima, ali to nikako ne znači da ćete u noćnim ili uslovima slabog osvetljenja dobiti loše fotografije.

Glavna RYYB kamera koristi Ultra Vision AI sistem, koji omogućava beskompromisno fotografisanje, a ima senzor od 1/1,56 inča što znači da ćete dobiti dobro propuštanje svetla za odlične fotografije u bilo koje doba dana. S prednje strane telefona se nalazi takozvana "selfi" kamera rezolucije 32MP.

Prisutni su su različiti noćni modovi, kao što su Super Night Selfie i Night Portrait Mode za fotografisanje, kao i Extreme Night Shoot i Night Selfie Video za snimanje video sadržaja noću. Kad smo kod videa, moguće je snimanje klipova u rezoluciji do 4K.

U donjem prstenu se nalaze tri sekundarna senzora, a u pitanju su 8MP ultraširoki senzor, 2MP senzor dubine i 2MP makro kamera. Ukoliko niste vični fotografisanju ili imate drhtave ruke, od pomoći će biti AIS tehnologija stabilizacije i za prednju i za kamere na poleđini.

Foto: Promo
Foto: Promo

Nema Google servisa, ali sav bitan softver je tu

Nova 9 nije telefon koji u potpunosti jednostavno možete podesiti i koji nudi servise i aplikacije na koje ste se navikli na uređajima kmoji koriste GMS (Google Mobile Services). Međutim, ukoliko investirate malo vremena i istražite HMS (Huawei Mobile Services) kako biste podesili telefon, videćete da u svakodnevnom radu dostupni softver nudi sve potrebne aplikacije iz ponuđenih izvora.

Korisnički interfejs je EMUI 12, koji deluje kao prilagođena verzija Androida 11. Od preinstaliranih aplikacija, svakako je potrebo izdvojiti Petal Maps koji predstavlja odličnu alternativu za Google Maps. Od aplikacija, koje su unapred instalirane, tu su AppGallery, Petal Search, Themes, My Huawei, GameCenter, Books, Music, Video, Health, Petal Maps, Notepad, Find Device, Weather, Snapchat i druge.

Huawei nova 9 stiže sa HarmonyOS platformom na tržištu Kine, dok se za globalno ztržište kompanija odlučila za prepoznatljivi EMUI interfejs. HarmonyOS je Huaweijev prilagođeni operativni sistem, nastao kao posledica zabrane korišćenja Google alatki, zbog već pomenutih sankcija koje su kompaniji nametnute. U periodu od svega dve godine, HarmonyOS je rastao kao sistem, a omogućava sve ono što je korisniku potrebno. S nestrpljenjem očekujemo da HarmonyOS zaživi i na Huawei uređajima van Kine.

Opcija verifikacije je moguća preko otiska prsta, a senzor je smešten ispod displeja i optički je.

Cena i dostupnost

Na kraju, možemo reći da Huawei nova 9 predstavlja lepo zaokruženu priču i dobru odskočnu dasku za povratak kineske kompanije na globalno tržište. Glavni aduti su skladan i lagan dizajn, kao i veoma solidan displej. Nedostatak Google servisa nekima će predstavljati problem, ali će privikavanje na EMUI 12 proteći bezbolno. Na tržištu Srbije, nova 9 će biti dosatupan po ceni od 61.999 dinara. Prodaja telefona kreće od 8. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.