TEST: Honor Magic6 Lite: Časni predstavnik srednje klase

Kineski brend Honor u 2024. godinu krenuo je jako – uvođenjem Honor Magic6 Lite, modela čiji je glavni zadatak da izboksuje sam vrh kada je u pitanju srednja klasa telefona. Proveli smo par dana sa ovim uređajem, kako bismo proverili da li su u ovoj nameri i uspeli.

Izvor: Jovan Đurić
Podeli
Foto: B92.net/J.Đ.
Foto: B92.net/J.Đ.

Glavni adut ovog telefona, kada je u pitanju dizajn, jeste ekran koji je blago zakrivljen. To se možda ne čini kao velika stvar, ali nesumnjivo daje osećaj da je u pitanju uređaj iz nekog mnogo višeg cenovnog ranga.

Foto: B92.net/J.Đ.
Foto: B92.net/J.Đ.

Dijagonala ekrana je 6,78 inča, gore u sredini se nalazi klasičan notch prednje kamere, dok je za zadnju stranu Honor odabrao kružni okvir u koji su smeštene tri kamere – glavna, ultraširoka i makro. Ovaj krug je zanimljiv zbog toga što je estetski malo drugačiji nego ranije, jer ima dodatne „zupce“.

Foto: B92.net/J.Đ.
Foto: B92.net/J.Đ.

Telefon je dosta tanak s obzirom na to da ima bateriju kapaciteta 5.300 mAh. Zbog toga je verovatno nešto teži nego njegov prethodnik, ali su brojke i dalje na njegovoj strani kada se uzme ono što nudi u ovom segmentu.

Foto: B92.net/J.Đ.
Foto: B92.net/J.Đ.

Nema velikih iznenađenja kada su u pitanju obodni delovi – sa desne strane je on/off dugme i tasteri za kontrolu zvuka, dok je sa donje strane smešten mono zvučnik, port za punjenje i za SIM karticu.

Foto: B92.net/J.Đ.
Foto: B92.net/J.Đ.

Ekran je odrađen u AMOLED tehnologiji, a rezolucija 1220x2562. Velika prednost je osvežavanje od 120 Hz koje, u kombinaciji sa zakrivljenim obodima, daje fluidno iskustvo korišćenja koje se sreće kod mnogo skupljih telefona.

Foto: B92.net/J.Đ.
Foto: B92.net/J.Đ.

Baterija

Foto: B92.net/J.Đ.
Foto: B92.net/J.Đ.

Došli smo do baterije, što je ujedno i jedna od najboljih stvari kada je u pitanju ovaj telefon. Kao što već rekosmo, baterija ima kapacitet od 5.300 mAh što je, uz napravljenu optimizaciju, sasvim dovoljno da prosečan korisnik ne brine u toku dana.

Konkretno, mi smo testirali telefon nekim svakodnevnim korišćenjem (malo Youtube-a, društvenih mreža, poruka i poneka sitnija igrica), i uspeli smo da dobijemo dan i po korišćenja bez problema (a ostao nam je i „kusur“).

Za one koji vole takve stvari, testirali smo ga i u nešto ekstremnijim uslovima – zahtevna video-igra uz nekoliko sati Youtube-a sa najjačim osvetljenjem i najvećom dostupnom rezolucijom, i tu se pokazao sasvim korektno – baterija je sa 100% stigla do oko 70%.

Podržano je 35W punjenje, što znači da je potrebno oko sat i po da se telefon napuni do kraja. Sve u svemu, ne bi trebalo da razmišljate o bateriji najmanje dan i po ako je u pitanju svakodnevno korišćenje, a neće vas izneveriti ni ako imate nešto veće zahteve od ovog telefona.

Kamere

Foto: B92.net/J.Đ.
Foto: B92.net/J.Đ.

Magic6 Lite pozadi ima tri kamere smeštene u kružni okvir. Glavna kamera ima rezoluciju 108MP, i pokazala se prilično dobro, naročito kada su u pitanju detalji na fotografijama.

Foto: B92.net/J.Đ.
Foto: B92.net/J.Đ.

Ultraširoka i makro kamera su su, i mogu poslužiti za neke specifične zadatke koje biste mogli da stavite pred njih.

Foto: B92.net/J.Đ.
Foto: B92.net/J.Đ.

Međutim, glavna kamera je imala bolje fotografije čak i tamo gde bi ove dve zapravo trebalo da „zasijaju“, pa verujemo da ćete nju ipak najviše koristiti.

Foto: B92.net/J.Đ.
Foto: B92.net/J.Đ.

Kod videa nema ugrađene automatske stabilizacije, i to može da stvara problem pri snimanju „iz ruke“ ukoliko ne snimate nešto što se ne pomera. U svakom slučaju mogućnost snimanja u 4K rezoluciji je dobrodošla.

Foto: B92.net/J.Đ.
Foto: B92.net/J.Đ.

Prednja kamera ima 16MP, i ona se pokazala solidno, tako da sasvim sigurno nećete imati problema pri fotografijama i video-pozivima.

Softver+Hardver

Honor je ovu godinu odlučio da počne jako, pa je zato u Magic6 Lite stavio Snapdragon 6 Gen 1 čipset, umesto dosadašnjeg Snapdragona 695. Ovo mu daje dosta prednosti u odnosu na prethodni model, možda i najviše u segmentu grafike.

Za one koji vole da odigraju čak i ponešto zahtevnije na telefonu, ovo je svakako dobra vest, jer osvežavanje ekrana od 120 Hz, zaobljene ivice i jaku bateriju, dobijate zaista dobro gejming iskustvo koje je ranije možda izostajalo.

Procesor je uparen sa 8GB RAM-a i 256GB skladišne memorije, što je sasvim dovoljno za prosečnog korisnika. Što se tiče UI, sve teče kako treba, a Honor je dodao nekoliko zanimljivih sitnica koje bi trebalo da vam olakšaju korišćenje.

Operativni sistem „iz kutije“ je Android 13, mada ne vidimo neki poseban razlog zašto to odmah nije Android 14 jer je čipset dovoljno jak da bude optimizovan za njega. Sve u svemu, moraćete malo da se poigrate sa Androidom 13 dok u nekom trenutku ne stigne ažuriranje.

Zaključak

Honor je uradio dosta na tome da pozicionira Magic6 Lite kao ozbiljan telefon srednje klase uz određene primese nalik mnogo skupljim uređajima.

Najveći adut ovog telefona je svakako dizajn, a pored toga bismo izdvojili još i bateriju i solidnu zadnju kameru, uz, naravno, dosta moćniji procesor nego kod prethodnika koji pruža pravu podlogu za fluidno korišćenje.

Sa druge strane, malo nam je zasmetalo to što telefon direktno direktno dolazi sa Androidom 13, i što drugim dvema kamerama, makro i ultraširokoj, očigledno nije posvećena ista pažnja kao i glavnoj, pa zato ne doprinose nešto posebno svojim postojanjem.

Sve u svemu, Honor je dobro počeo ovu godinu, i mada je ostalo da vidimo šta će se još pojaviti u sferi srednje klase, Magic6 Lite nudi sve što se od jednog telefona njegovog segmenta očekuje u 2024. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.