TEST: HONOR 50 - prvi telefon od osamostaljenja HONORA vas neće razočarati

HONOR 50 je prvi telefon kompanije koji je objavljen globalno, od kako je HONOR postao samostalan.

Izvor: B92
Podeli
Foto: HONOR SRBIJA
Foto: HONOR SRBIJA

HONOR je nekada bio deo kompanije Huawei, ali se brend prošle godine osamostalio kako bi izbegao probleme sa kojima se već dugo suočava Huawei - restriktivne zabrane i sankcije američke administracije.

HONOR je sada objavio i svoj prvi telefon za globalno tržište, od kako se osamostalio. Istovremeno HONOR 50 je i prvi HONOR telefon koji stiže sa punom podrškom za Google Mobile Services posle duže vremena.

Telefon krasi premijum dizajn, odlične performanse i cena koja spada u srednji segment. Pored toga, HONOR 50 ima klasičan moderni izgled, sa zakrivljenim ekranom, poleđinom koja se presijava i tankim okvirima.

Skladan dizajn, uvek uključen displej

HONOR 50 ne predstavlja mali telefon, zahvaljujući ekranu od 6.57 inča, ali je kompanija uspela da ga načini tankim i laganim. Debljina uređaja iznosi 7,8 milimetara, a težak je svega 175 grama. Telefon će bez sumnje privući one koji žele manji uređaj u teoriji, a zahtevaju iskustvo velikog ekrana.

Dizajn sistema sa kamerama na poleđini krasi gornji, izraženiji prsten u koji je smeštena glavna kamera, dok su u donjem pozicionirani preostali senzori.

Kada je u pitanju displej, telefoni iz srednjeg segmenta implementiraju sve bolje ekrane, a takav slučaj je i kod HONOR 50 modela. U pitanju je 6.57-inčni OLED displej, sa Full HD+ rezolucijom, podrškom za osvežavanje od 120Hz i pokrivenošću DCI-P3 spektra boja od 100 procenata.

Interaktivni Always-on-Display (AOD) je svetao, živopisan u svim situacijama. Ispod displeja je smešten brz i pouzdan senzor otiska prsta. Za one koji više preferiraju opciju otključavanja preko crta lica, dostupna je i ta tehnologija. U centru gornjeg displeja nalazi se i otvor za prednju kameru.

Foto: HONOR SRBIJA
Foto: HONOR SRBIJA

Brzo punjenje i 5G podrška

Uprkos tome što ga ne krasi vrhunski čipset iz Qualcommove 8-serije, HONOR 50 ipak ima sposobni Snapdragon 778G sa 5G podrškom. Ovo je jedan od prvih HONOR telefona koji stižu sa Qualcomm čipom, nakon što je brend u prošlosti uglavnom koristio Huaweijeve Kirin čipove. Pored 5G podrške, tu su i NFC, Bluetooth 5.2 i Wi-Fi 6.

Čipset stiže u kombinaciji sa 6GB RAM-a i 128GB prostora za skladištenje podataka, koju smo mi imali na testu (postoji i opcija sa 8GB RAM-a i 256GB skladištem).

Baterija telefona je odlična. Ima kapacitet od 4300mAh, sa podrškom za brzo punjenje uz pomoć HONOR 66W SuperCharge tehnologije. Za oko 20 minuta telefon će se napuniti do 70%, dok će se do 100 procenata napuniti značajno ispod jednog sata.

Kamera idealna za vlogovanje

HONOR 50 ima glavnu kameru od 108 megapiksela i ona je izdvojena u gornjem prstenu na poleđini. Ispod su smeštena 8MP ultraširoka kamera, 2MP makro senzor i 2MP senzor dubine.

Glavna kamera, sa 1/1.52" senzorom, je sposobna za kreiranje kvalitetnih fotografija u 12032x9024 rezoluciji, za koje se nećete stideti da okačite na svoj Instagram profil. Podržano je 10x zumiranje za fotografije i 6x uvećavanje za video.

Nivo detalja je očekivan za ovako visok broj piksela. Prikaz boja je u najvećoj meri realan, dok je ekspozicija dobra i u najekstremnijim uslovima. Veliki senzor bi trebalo da pomogne kod fotografisanja u uslovima slabijeg osvetljenja.

Kada je u pitanju snimanje videa, HONOR 50 će u velikoj meti pogodovati vlogerima. Dostupno je šest modova za bolje vlogovanja, a to su Front to Rear Recording (prebacivanje između prednje i zadnje kamere tokom snimanja videa), Dual-View Recording (istovremeno snimanje sa prednjom i zadnjom kamerom, odnosno istovremeno snimanje sa glavnom i širokougaonom kamerom), Picture in Picture, Fast -Motion Recording & Slow Motion Recording i Single to Dual-View Recording. Za olakšano vlogovanje, tu je i "Story" mod, sa devet različitih templejta za video priče.

Fanovi selfija na raspolaganju imaju 32MP prednju kameru, koja može da kreira fotografije od 8MP, sa velikim brojem detalja ukoliko je obezbeđeno dovoljno svetlosti. Prednja kamera ima polje pregleda od 90 stepeni, što znači da će više sadržaja i ljudi stati u kadar. Za kreiranje fotografija u slabijem osvetljenju, koristi se MFNR algoritam.

Foto: HONOR SRBIJA
Foto: HONOR SRBIJA

MagicUI i Google servisi

HONOR 50 koristi prepoznatljiv MagicUI (MagicUI 4.2) interfejs. Tu su različiti elementi, živopisne ikonice, ranije pomenuti AOD displej sa intaraktivnim opcijama.

Pomenuli smo već da je dostupan kompletan Google ekosistem aplikacija, a dobra stvar je što uvek možete ukloniti one koje ne koristite kako biste oslobodili prostor na telefonu. Softver je zasnovan na Android 11 verziji.

Korisnički interfejs nije opterećen prevelikim brojem instaliranih aplikacija i programa, što znači da će biti lak za svakodnevno korišćenje.

Cena i dostupnost

HONOR 50 predstavlja dobrodošao dodatak ekosistemu telefona za globalno tržište, a telefon se svakako ponajviše izdvaja svojim dizajnom, skladnim izgledom i premijum završnicom. Tu je i displej koji je jedan od najboljih u ovom segmentu tržišta.

Ostali elementi, kao što su radni vek baterije, brzina punjenja i brzina procesora, su odlični - ukoliko posmatramo sve elemente, HONOR 50 vas svakako neće razočarati.

HONOR 50 se u Srbiji nalazi u prodaji od 15. novembra, po preporučenoj početnoj ceni od 64.999 dinara za 6GB/128GB model.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.