Sledeće godine iPhone 15 dobija USB-C port

Prema navodima analitičara Ming-Či Kua, Apple će odbaciti svoj Lightning port i prebaciće se na USB-C na svim ili možda nekim modelima iz iPhone 15 linije, koji se očekuju u drugoj polovini 2023. godine.

Izvor: B92, MacRumors
Podeli
Foto: charnsitr / Shutterstock.com
Foto: charnsitr / Shutterstock.com

Još od iPhone 5 modela, Apple koristi Lightning port na svojim telefonima, uprkos tome što je najveći deo industrije prešao na USB-C. Kuo je u najnovijoj objavi na Twitteru sugerisao da će Apple odbaciti Lightning port tokom 2023. godine.

Prema navodima analitičara USB-C port bi trebalo da poboljša brzine prenosa podataka na iPhone modelima, kao i da poboljša brzine punjenja baterije telefona.

Jedan od mogućih razloga, zbog kojih se Apple odlučio da nakon toliko godina konačno pređe na USB-C port, jesu sve veći pritisci koje po ovom pitanju nameće Evropska Unija.

Evropska Unija nastavlja da sprovodi mere i da donosi uredbe koje će na kraju primorati Apple da prihvati USB-C port na svim svojim iPhone modelima, kao i iPad i AirPod uređajima koji se prodaju u Evropi.

Najveći deo Appleove iPad linije već poseduje USB-C za brži prenos podataka. Apple bi mogao da se odluči i da svoje uređaje kreira potpuno bez portova i da se osloni u potpunosti na MagSafe za prenos fajlova i punjenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.