Nakon 20 godina Apple više ne proizvodi legendarni iPod

Apple je upravo obeležio kraj jedne od najbitnijih linija proizvoda u svojoj istoriji.

Izvor: B92, Engadget
Podeli
Foto: Alena Veasey / Shutterstock.com
Foto: Alena Veasey / Shutterstock.com

Kompanija je prestala da proizvodi iPod touch, koji će u prodaji biti dostupan još samo dok traju zalihe. Apple ističe da "duh iPoda" nastavlja da živi u drugim proizvodima, uključujući iPhone, iPad i Apple Watch.

Potez kompanije Apple se očekuje već izvesno vreme, s obzirom na to da je kompanija poslednji put ažurirala iPod touch 2019. godine. Tada je samo dodat brži procesor, dok se dizajn nije značajnije promenio još od 2012. godine.

Prvi iPod je predstavljen u oktobru 2001. godine, u vreme kada je kompanija još uvek u velikoj meri zavisila od svojih računara i nije bila na stabilnim nogama. Apple je pronašao recept za MP3 plejer koji je lak za korišćenje, a odličan posao je urađen na polju reklamiranja i marketinga uređaja.

Foto: Ralph Gillen / Shutterstock.com
Foto: Ralph Gillen / Shutterstock.com

Nesumnjivo je da je iPod načinio Apple potrošačkim gigantom od prvih meseci objave, uređaj je odmah počeo da dominira tržištem MP3 plejera. Tokom 2006. godine, iPod uređaji su činili 40 procenata ukupne zarade kompanije.

Objava iPhonea je u velikoj meri doprinela tome da popularnost iPoda opadne. Ljudi su tražili "iPod telefon", što su i dobili 2007. godine kada je predstavljen prvi iPhone.

Početkom 2010-ih godina iPod je počeo da značajnije gubi tržišni udeo, pa je tako iPod classic ukinut iz proizvodnje 2014. godine, dok su iPod nano i iPod shuffle "penzionisani" 2017.

Ipak, zaostavština koju je iPod kreirao ostaje nepromenjena. To je uređaj koji je Appleu dao drugu šansu na tržištu i postavio je temelje za modernu eru u kojoj su digitalni media servisi prisutni svuda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.