Koliko je brz novi Snapdragon 8 Gen 1? Skida 4K filmove za minut

Qualcomm je predstavio svoj najnoviji Snapdragon čipset, za premijum telefone.

Izvor: B92, GSMArena
Podeli
Foto: DANIEL CONSTANTE / Shutterstock.com
Foto: DANIEL CONSTANTE / Shutterstock.com

Poznata kompanija Qualcomm predstavila je najnoviju generaciju svojih premijum čipova - Snapdragon 8 Gen 1.

Pored nove nomenklature, odnosno načina imenovanja, čipset karakterišu i velike brzine prenosa podataka, zahvaljujući novim tehnologijama koje su implementirane.

Ovo je prvi Qualcommov čip kreiran u 4nm procesu i koristi novu CPU arhitekturu (ARMv9 dizajn, glavno Cortex-X2 jezgro od 3,0GHz). Tu je i novi Adreno GPU 4. generacije.

Kada su u pitanju brzine, Snapdragon 8 Gen 1 implementira X65 5G modem, koji je u teoriji sposoban da ponudi brzine preuzimanja do 10Gbps na 5G mreži.

Sa pomenutim brzinama, potrebno je manje od 20 sekundi da se preuzme 4K film od dva sata (veličine oko 14GB).

S druge strane, tu je i Wi-Fi 6E podrška, koja nudi maksimalne brzine preuzimanja od 3,6 Gbps. To znači da sa gigabit broadband konekcijom, telefon sa Snapdragon 8 Gen 1 čipom može da preuzme 4K film za manje od jednog minuta.

Naravno, ovo su zvanični podaci koje je objavio Qualcomm, ali u realnom radu veliki broj drugih parametara utiče na brzine bežičnog preuzimanja podataka.

Uska grla, koja bi mogla sprečiti korisnike da postignu pomenute brzine na svojim telefonima idu od servera na kojima se nalaze ti 4K filmovi, do brzine čitanja/upisa flash diskova i keš memorije.

Tu su i limiti da samo neki provajderi nude brzine preuzimanja preko 1 Gbps preko WiFi konekcije, ali nema sumnje da Snapdragon 8 Gen 1 ima ogroman potencijal kada us u pitanju brzine prenosa podataka.

Druga velika nadogradnja se odnosi na hardver kamera u okviru čipa, pa tako ISP može da obradi 3,2 gigapiksela u sekundi (prethodni Snapdragon 888 je mogao da obradi 2,7 gigapiksela).

Kamera telefona, koji koristi Snapdragon 8 Gen 1 čip, će moći da kreira 240 fotografija od 12MP u sekundi - duplo više od njegovog prethodnika. Sam čipset podržava kamere do 108MP.

Qualcomm je softver za kamere razvijao sa kompanijom Leica, pa čip nudi oponašanje pravih Leica objektiva i omogućava bolje snimanje videa. Sada je podržano i HDR snimanje.

Prvi telefon, koji će biti objavljen sa Snapdragon 8 Gen 1 čipom, biće Xiaomi 12, a potom će se pojaviti i modeli drugih proizvođača do kraja godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.