Evo kako vaš telefon može da prepozna skrivene kamere

Pametni telefoni iz godine u godinu postaju sve pametniji, a možda niste znali to da su kamerice dobrog dela današnjih smartfona u stanju da detektuju skrivene kamere.

Izvor: tportal.hr
Podeli
Foto: Yevhen Prozhyrko / Shutterstock.com
Foto: Yevhen Prozhyrko / Shutterstock.com

Kako bi mogle da snimaju u uslovima slabog ili nikakvog osvetljenja, nadzorne kamere često koriste infracrveni spektar svetla. Ljudsko oko ne može da ga vidi, ali kamerica telefona itekako može.

Kako proveriti može li kamera vašeg telefona da detektuje infracrvenu svetlost?

Možete izuzetno jednostavno da proverite da li je kamera vašeg mobilnog ljubimca opremljena mogućnošću detekcije infracrvene svetlosti, korišćenjem daljinskog upravljača televizora.

Pokrenite kamericu telefona, pa je usmerite prema daljinskom upravljaču TV uređaja. Pritisnite neki taster na njemu i posmatrajte ekran telefona.

Ako je vaša kamera u stanju da detektuje infracrvenu svetlost, ona će se prikazati kao stalna ili pulsirajuća svetlost.

Pored toga, ako kamera na poleđini uređaja ne detektuje infracrvenu svetlost, nije isključeno da to neće moći prednja, pa isprobajte i tu opciju.

Detekcija infracrvene svetlosti putem kamere telefona može biti korisna ako želite da proverite da li postoji skrivena kamera u nekom AirBnB ili nekom drugom privatnom smeštaju koji koristite, a ne smatrate ga pouzdanim. U takvim smeštajima najbolje je što više zamračiti prostoriju, aktivirati kameru telefona i pregledati prostor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.