Osnivač Applea tvrdi: "Ovo je najbolji gedžet na svetu"

Uspeh kompanije Apple gotovo u potpunosti se vezuje uz Stiva Džobsa, njegovu viziju i harizmu, ali ta kompanija verovatno ne bi ostvarila takav uspeh da u njoj od prvih dana nije bio još jedan Stiv.

Izvor: B92, Bloomberg, Zimo
Podeli
Foto: Gettyimages / Jesse Grant
Foto: Gettyimages / Jesse Grant

Stiv Voznijak, poznat i kao Voz, je sa Džobsom osnovao Apple, ali već duže vreme nije deo te kompanije. U razgovoru sa novinarkom agencije Bloomberg, o svojoj bivšoj kompaniji i o promenama u Appleu, Voz je pohvalio tranziciju kroz koju je ta kompanija prošla.

Počeli su kao Apple Computer, da bi s vremenom odbacili drugi deo imena. Tokom svih ovih godina su preživeli zbog toga što su pratili, a u nekim slučajevima i stvarali, trendove i zahteve tržišta.

Poslednji kvartal ove godine je pokazao odlične prodajne rezultate AirPods slušalica i Apple Watch satova, a upravo taj pametni sat se pokazao kao Voznijakovo najomiljenije i, po njemu, najbolje "parče hardvera na svetu".

Iako ne koristi sve opcije koje Apple Watch nudi, kao što su praćenje zdravlja i fitnes aktivnosti (što su za veliki broj korisnika najvažnije opcije nosivih uređaja), Voz napominje da sat nudi brojne druge mogućnosti.

Foto: Gettyimages / Frederick M. Brown
Foto: Gettyimages / Frederick M. Brown

On posebno ističe važnost usluga kakve su Apple Pay i Apple Wallet, zahvaljujući kojima sve plaća satom, zbog čega, osim za važne stvari, ni ne koristi svoj iPhone. Voz kaže da ne želi da bude zavisnik o svom telefonu, pa zato u svakodnevnom radu koristi Mac i Apple Watch.

Voznijak smatra i da su velike tehnološke kompanije postale prevelike i previše snažne, kao i da korisnicima više ne daju izbor, dok se Apple izdvaja kao kompanija koja se brine o svojim korisnicima jer ne zarađuje novac praćenjem ljudi i kršenjem njihove privatnosti, već prodajom kvalitetnih proizvoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.