IBM-ov 3-u-1: Pametan "transformers" sat postaje telefon ili tablet FOTO

Kompanija IBM godinama unazad nije napravila ni jedan uređaj namenjen krajnjim korisnicima (pametan sat, pametni telefon, tablet ili personalni računar), ali je to nije sprečilo da patentira ideju koja bi, možda, mogla biti upotrebljena u budućnosti.

Izvor: Venture Beat, PC Press
Podeli

Uostalom, ta kompanija decenijama važi za IT kompaniju sa najvećim brojem patenata. Jedna od njihovih poslednjih ideja je pametni sat sposoban da se fizički transformiše u telefon ili tablet, koji će se nositi na ruci.

Na današnjem nivou tehnološkog razvoja, takav proizvod nije moguće napraviti, pa - ko zna, možda jednog dana postane stvarnost.

Patent se odnosi na pametni sat sa ekranom bez ivica, nešto većim od trenutno aktuelnih dimenzija ekrana na sličnim uređajima.

Razlika je u tome što taj ekran može da se na neki način "multiplikuje" četiri ili osam puta, čime se efektivno povećava njegova površina i rezolucija.

Foto: Prinscreen / Nl.letsgodigital.org
Foto: Prinscreen / Nl.letsgodigital.org

 

 

U objašnjenju ovog koncepta IBM kaže da se za povećanje ekrana koristi slajder, a da su dodatni ekrani "spakovani" ispod osnovnog.

Ovakav proizvod sigurno na tržištu nećemo videti u narednim godinama, ali to ne sprečava IBM da patentira čak i ideje koje se danas možda mogu smatrati glupim.

Strategija ove kompanije je da nagrađuje zaposlene čiji patenti budu prihvaćeni, jer se na taj način stvara baza za eventualno buduće licenciranje patentirane tehnologije, ali i za (sve unosnije) sudske tužbe za neovlašćenu upotrebu patenata.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.