Vesti - Roland Garros 2023 -

Razgoropađeni Đoković u osmini finala!

Novak Đoković plasirao se u osminu finala Rolan Garosa, pošto je posle velike borbe pobedio Španca Alehandra Davidoviča Fokinu 7:6 (4), 7:6 (5), 6:2.

DP
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ovo je bio četvrti međusobni meč ove dvojice tenisera, a Novak sada vodi u pobedama sa 3-1.

U maratonskom meču, punom oscilacija, Španac je prilično namučio srpskog tenisera u prva dva seta, bio blizu izjednačenja, ali je Đoković u najvažnijim trenucima ostao smiren i odigrao najbolje kada je bilo najpotrebnije.

Na kraju je posle tri sata i 36 minuta igre uspeo da se izbori sa borbenim Fokinom, ali i sa pariskom publikom sa kojoj je vodio bitku, dobijao zvižduke i ovacije.

Đoković će u osmini finala igrati sa boljim iz meča Varilas – Hurkač.

Previše je pasivan bio Novak u prvom setu, više je čekao na greške Fokine nego što je preuzimao inicijativu. To je nekako i prolazilo tokom većeg dela prvog perioda, srpski teniser se vratio iz brejka zaostatka, ali je onda došao košmarni 11. gem.

Odservirao je tri duple greške i zaista nije imao čemu da se nada. Srećom, Fokina je ušao u mod za samouništenje, ispustio je servis, ušlo se u taj-brejk, koji je ovoga puta uzeo Novak, treći put na ovom turniru.

"Šatrije" je bio ispunjen do poslednjeg mesta, bilo je lepo vreme, ali vetrovito. Zbog toga vineri nisu bili česti, šljaka se podižala, išča u oči, što je posebno nervirao Novaka.

Drugi set nije najbolje počeo za Đokovića, Fokina je prvi došao do brejka i poveo 2:01. Bio je u prilici i da se odlepi na tri gema prednosti, ali je Đoković napao. Oduzeo je servis protivniku, nanizao tri gema i veoma brzo slika na terenu se promenila.

Kada se činilo da Đoković konačno preuzeo kontrolu, usledila je revija servis grešaka, od čega je nekoliko bilo duplih i Španac se ponovo vratio u meč.

U devetom gemu Novak je napravio brejk, usledio je servis za set, ali i neočekivan rasplet istog, bar za navijače Novaka Đokovića.

Nesigurnost je bila prisutna kod Đokovića, Fokina je lako došao do 40:0 i uzeo gem sa nulom, za nastavak ovog maratona, koji se najbolje opisuje rečju - oscilacije.

U nastavku meča, Fokina je imao set loptu za izjednačenje, ali Đoković uspeo da je spasi i nakon toga je izborio novi taj-brejk.

Velika borba je viđena i ovom delu igre, Fokina se borio sve do rezultata 5-5, a onda je Đoković pokazao zašto je kraj taj-brejkova. Uzeo je set, usledilo je veliko slavlje srpskog tenisera, ali su došli i zvižduci publike posle osvajanja seta.

Tada je Đoković podigao pesnicu i okrenuo se prvo ka jednoj, a onda i drugoj tribini. Opet su mu zviždali kad je podigao palac gore, a usledio je ironičan aplauz Srbina.

Čini se da je sve to razgoropadilo trećeg nosioca, koji je treći set počeo furiozno sa 3:0, a Fokina je tek posle 23 minuta igre uspeo da dođe do prvog gema u ovom setu.

Ovaj deo meča obeležila je situacija u kojoj je publika bila na strani Đokovića. Fokina je nezgodno proklizao i pao prilikom jednog poena. Morao je da ode do klupe, a nakon toga mu je Đoković prišao, dao mu peškir, vodu i led da se očisti. Zbog toga je dobio ovacije sa tribina.

Do kraja seta, Đoković je rutinski odradio posao i plasirao se u osminu finala.

Kompletan tok meča i sve najzanimiljivije detalje mogli ste da pratiti putem našeg LAJV BLOGA:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.