Vesti - Roland Garros 2023 -

Britanski novinar: Novak će osvojiti kalendarski slem

Novak Đoković konačno je dobio i pohvale u britanskoj štampi, konkretno od strane kolumniste Telegrafa, Sajmona Brigsa.

Z.K.Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia/Victor Joly/DPPI/LiveMedia
Foto: Profimedia/Victor Joly/DPPI/LiveMedia

U tekstu koji je napisao povodom trijumfa Đokovića na Rolan Garosu, Brigs je poručio da svet tenisa mora što šre da nađe nekog ko može da parira Novaku ili će sva priča oko toga ko je najveći brzo biti završena.

"Ljudi su mislili da će izgubiti! Od Karlosa Alkarasa! Momka koji je imao lepu seriju na US Openu (dok je Novak bio odustan po osnovu nedobijanja vize), ali nikada pre nije otišao dalje od četvrtfinala na Rolan Garosu! I nisu to bili samo kladioničari, bukmejkeri. BBilo je tu tuce analitičara, trenera i bivših legendi koji su smatrali da će Alkaras protrčati kroz polufinale u petak na talasu svoje kreativnosti maštovitosti. Izražavali su svoja višenja jednoglasno, tako da sam počeo da se pitam, šta sam to propustio?", piše Brigs.

On je rekao da mu je sve bilo jasno pošto je pogledao listu Novakovih slem finala i video od koga je gubio proteklih godina.

"Njegov CV pokazuje četiri poraza na slemovima otkako je rešio problem sa laktom. Dva mu je naneo Rafael Nadal na Rolan Garosu, treći je stigao onom diskvalifikacijom kada je linijskog sudiju pogodio lopticom u vrat, poslednji, unikatan slučaj gde Đoković nije uspeo da odigra zbačajno je bilo finale US Opena 2021, gde su ga stres i iscrpljenost doveli do toga da plače sa licem zaronjenim u peškir protiv Danila Medvedeva", dodao je Brigs.

Na dva grend slema ove godine, u 14 mečeva izgubio je samo tri seta. Brigs se pita ko može da zaustavi Novaka.

"Sa Nadalom koji je na rehabilitaciji posle operacije kuka i preskače ostatak sezone, nema nijedne osobe sa takvim znanjem i fizičkim kapacitetom da obori Đokovića u pet setova", dodao je.

Za Alkarasa, koji se vinuo u vrh veoma brzo, rekao je da ima još mnogo toga da savlada.

"Kako Alkaras može da premosti jaz? Možda će on i njegov trener, bivši broj jedan, Huan Karlos Ferero, biti u stanju da destilišu dovoljno informacija iz ta dva sata na Šatrijeu. Iskustvo je dragoceno, i neko može da posumnja da će mu trebati još nekoliko pre nego što istinski bude spreman. A dotle će Đoković kompletirati kalendarski slem i početi da se pita može li da ide do 30 titula. Što je verovatnije, počeće da igra sa još većom slobodom i tečnije sad kada je osvojio titulu broj 23 i ne mora više da brine o vrhu liste. Osim ako Alkaras ne sazri brže nego što očekujem, jedine stvari koje mogu da zaustave Đokovića su manjak motivacije ili povreda. Ako želite sliku tenisa budućnosti, pomislite samo na Đokovićeve Asiks patike na svim vrstama podloga tokom meseci koji nam dolaze", zaključio je kolumnista Telegrafa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.