Kecmanov as - Roland Garros 2023 -

Tako je breee, idemo!

Ima momenata kada čovek ostane bez reči, kada mu srce dođe do grla. Kada bi poskočio do neba od sreće i otišao dalje, do zvezda. Jer ti momenti se dugo čekaju.

Zoran KecmanIzvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia/Matthieu Mirville/DPPI/LiveMedia
Foto: Profimedia/Matthieu Mirville/DPPI/LiveMedia

Na ovaj momanat, Novak Đoković je čekao puno tenisko punoletstvo. Osamnaest godina!

Od onog prvog grend slema u Melburnu 2005. i poraza od Marata Safina, do nedelje, 11. juna leta gospodnjeg 2023. Ili meseca trešnjara 7531, kako vam drago!

Jer taj 18-godišnji let nije bio običan let, let kao svaki drugi. Bio je to put od posmatrača, izazivača uspostavljanju hegemonije teniskog dvojca Federer - Nadal, do njihovog (definitivnog) pozicioniranja u poretku večnosti iza svojih leđa.

I samo od njega zavisi - koliko svetlosnih godina će se svojim spejs-šatlom udaljiti od svojih najsjajnijih pratilaca u toj teniskoj galaksiji.

Budimo srećni, ponosni i zahvalni - mi smo deo te jedinstvene epohe sporta, tenisa u kojoj je eksplodirala jedna srpska supernova koja je zadivila čitav svet. I kojoj su morali da aplaudiraju i oni koje je ostavio iza sebe.

Zato veliko bravo za Rafaela Nadala, njemu sigurno nije bilo lako u nedelju popodne. Ali pokazao je svoju veličinu.

Na kraju, je li moglo da se zamisli bolje? Teško, zaista teško.

Novak je zasvetleo svetlom GOAT-a baš u gradu svetlosti. Tamo gde je najviše patio na turnirima velike četvorke i možda u tome ima i vrhunske poetske pravde.

Kakav je to put šampiona - od dečaka sa vrhova Kopa, do beskrajnog nebeskog stropa! Unikatno, zaista unikatno.

Dugo je na ovo čekao, ustvari, dugo smo na ovo čekali - Novak je reketom sada izbio iz ruku i poslednje brojčane adute onima koji su mahali kako nikad neće biti ispred Fedal božanstva.

I ta poslednja, velika brojka, 23, štiklirana je i sada nema više polja na kojem Novak u svetu tenisa nije više broj 1.

Sam, bez da išta deli i sa kim!

Kasper Rud, dobri duh, nije bio nevidljiv. Želeo je i te kako da Novak oseti njegovo prisustvo.

Odmah je krenuo silovito, da tera Novaka da hvata lopte gotovo u visini ušiju, i uspevalo mu je da ga drži na distanci u tom početnom setu.

Sve dok Novakov genijalni program nije proračunao sve parametre, složio dobitnu kombinaciju, počeo da tera vikinga daleko od osnovne linije, potiskuje ga sa terena, menja mu ritam.

Nestvarno je kako za svaki teniski rebus Novak i u ovom godinama ima savršeno rešenje. Kako ga onda pobediti?

Kako, kada vas za tili čas pročitao kao otvorenu knjigu i počne da vam čita "bukvicu". U stilu, a gledaj ti sad mene!

Nema se šta dodati i oduzeti Norvežaninu, uradio je što je mogao, ali preko planine, tako silne, to se ne može. Pitajte Alkarasa.

Znate, sve ovo je običnom zaljubljeniku u tenis, neshvatljivo dostignuće. Novak je odavno prešao sve vrhove, preskočio je te pariske Trijumfalne kapije i Rafaelove tornjeve, raščinio Federerove magije, ali verujte, ništa, ništa ne bi mogao da nije bilo te borbe sa tim divovima.

Zato bi trebalo da se pored Novaka divimo i budemo zahvalni i Federeru i Nadalu, jer oni su to sveto trojstvo ove neverovatne igre i ere, oni su je ispisivali zajedno, oni su jedan drugog terali na nove vrhove, dizali se, stizali, prestizali, jurili se od Melburna do Londona i Njujorka, preko crvenkaste prašine Pariza do kliske trave Vimbldona. Oni su je oplemenili, svaki na svoj način. Hvala, legende, hvala.

A Novak? Novakova istorija ispisana je njegovom čvrstom rukom, njegovim reketom. To je sada posebna knjiga: Novakova istorija tenisa.

Da, istorija - ispisana reketom. Ispisana genijalnošću, talentom, radom. Inatom, neviđenom voljom da se uspe, fanatičnom borbenošću. Neustrašivošću pred preprekama. Ispisana vizijom koju je čvrsto sledio. Samo njemu znanom inspiracijom. Danonoćnom težnjom za perfekcijom u svakom detalju. Od ustajanja, do ponoćnog laku noć. Ispisana najlepšim perom teniskog ratnika, sa malog Balkana; to su savršena poglavlja ispisana servisima, forhendima, bekhendima, volejima, omiljenim mu drop-šotovima. I na koji način, zlatnim mastilom velikih pobeda! Da svetli u teniskom panteonu. Za sva vremena.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

U pobedi se ne ponesi, u porazu se ne ponizi, kaže ona stara.

Držao se Novak uvek toga, pa i posle ove veličanstvene pobede. Manirom najvećeg šampiona.

"Nije moje da kažem da li sam najveći, neka drugi o tome sude. Ja pišem svoju istoriju", rečenica je koja će ući u udžebnike kao potvrda vrline jednog asa i njegove neverovatne skromnosti. Posle svega!

Znate šta je tu najneverovatnije? To što on i ne pomišlja da je pisanje završeno!

Iako više ne mora da gleda ispred sebe i ustručava se šta će da kaže - on na svojoj strani odavno ima masu aduta koji potvrđuju njegovu dominaciju.

"Ovaj trofej je još jedna potvrda kvaliteta tenisa koji sam u stanju da proizvedem", smireno će Đoković.

I upravo to za njegove protivnike, izazivače, zvuči zastrašujuće.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Izgubiti samo set na turniru na koji ste došli sa jednom od najneubedljivijih sezona za šljaci do sada. Za Novaka, to nema veze.

Suočiti se sa snažnijim, daleko mlađim izazovačima koji su se brzo vinuli u velike visine i sve ih pobediti? Opet, nema veze.

Postati grend slem rekorder u jednom danu, vratiti se ponovo na tron i upisati parisku "tripletu"? Nema veze, i dalje pišemo istoriju!

Zaista verujem Goranu Ivaniševiću kada kaže da ne zna na kojoj brojci će se Novak zaustaviti. Nema tog softvera koji je u stanju da proračuna Noletovo tenisko trajanje. Nema tu nula i jedinica, binarnih trica i kučina, Novakovo srce se pita.

Ako se ima u vidu, da su Novaka iz lože bodrili takvi sportski asovi, ikone trajnosti, Tom Brejdi i Zlatan Ibrahimović, ne bih smeo da se kladim da ga nećemo gledati u njihovim godinama kako raspaljuje po loptici.

A što bi stao ako mu i u 37. ide ovako lepo?

Kao što sam siguran i da će se Novak samo nasmejati na ono Jokićevo, "koji je put ovo, Bog te vid'o, dosta više" i nastaviti dalje.

Kao što i Jokić iz večeri u veče obara NBA rekorde i ruši sve rekorde pred sobom, u Novakovom stilu. I kao i on, neće se zaustaviti. Jer tako to rade šampioni.

Nema dosta. Nema kraj je. Nema popuštanja. Uvek idemo jedan korak više. Dokle. A ko će ga znati! Što reče jedan američki kolega prošle večeri, "uživajmo u sutonu".

U sutonu zlatne ere. U ovim trenucima Novakove magije.

Ništa nam drugo nije ni preostalo. Sad smo mirni, spokojni, puni radosti.

I da, čekamo da se Novak revanšira Jokiću, nadajmo se već u utorak.

Ne sumnjamo da hoće.

Nema dosta više, već: 'Tako je, breeee. Idemo!"

Zoran Kecman

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.