Vesti - Roland Garros 2023 -

Publika navijala za autsajdera, Alkaras ga "počistio" posle uzbudljivog finiša

Španski teniser Karlos Alkaras plasirao se u drugo kolo Rolan Garosa.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Prvi nosilac na Otvorenom prvenstvu Francuske je bio bolji od Flavija Kobolija maksimalnim rezultatom, u tri seta (3:0).

Alkaras je slavio posle nepuna dva sata igre, a po setovima je bilo 6:0, 6:2, 7:5.

Kako rezulat svedoči, izostala je neizvesnost, barem većim delom, na meču prvog i 159. reketa sveta u njihovom prvom međusobnom duelu.

Španac je silovito ušao u meč i odmah na startu napravio brejk, što je bila naznaka meča koji ćemo gledati. Alkaras je bez većih problema nanizao sledećih pet gemova i slavio bez iti jednog izgubljenog posle samo 25 minuta igre.

Koboli je tek u petom gemu iole pripretio i to tek na svoj servis gem. Vodio je 30:15 što je bilo najbliže koliko je prišao osvajanju istog, što dovoljno govori o odnosu snaga.

Italijan je pružio tek nešto veći otpor u nastavku. Osvojio je dva gema na svoj servis, ali je Alkaras u preostala dva gema na servis Kobolija slavio što je bilo dovoljno za dupliranje prednosti u setovima.

Tokom drugog seta se probudila publika na terenu "Suzan Leglen" koja je zdušno pružala podršku autsajderu na ovom meču, a on im je za to vratio, barem donekle, u trećem setu.

Po prvi put je poveo na startu trećeg seta kada je uspešno priveo kraju prvi servis gem, a već u narednom se "probudio" i na servis Alkarasa. Pri rezultatu 30:30 u drugom gemu je imao priliku da dođe do brejk lopte, ali greši u odsudnom trenutku što protivnik koristi i veže dva poena za izjednačenje.

Novi servis gem Alkarasa je doneo novu dramu. Koboli je imao dve brejk prilike i obe prokockao. Kod druge se činilo da je uspeo da oduzme servis protivnika, ali je nakon intervencije sudije utvrđeno da je loptica Italijana završila u autu. Posle toga je ponovljen scenario sa dva vezana poena Alkarasa za novo izjednačenje.

Držao se još neko vreme Koboli, sve do rezultata 3:3 kada na svoj servis spasava dve brejk lopte, ali potom lošim servisima i igrom na mreži dopušta Alkarasu da dođe do brejka u setu koji je ubedljivo najduže trajao.

Alkaras je najpre lako potvrdio brejk, a potom imao čak tri meč lopte na servis protivnika – i sve tri propustio. Koboli je nanizao pet poena i tako slavio u tom gemu, te je Alkaras morao na svoj servis da potvrdi trijumf.

Nije ni čudo što je publika u više navrata uzvikivala "Flavio, Flavio", s obzirom na to da je Koboli ipak uspeo da namuči Alkarasa na kraju. Imao je brejk prilike u setu za potvrdu pobede protivnika i iskoristio drugu za prvo oduzimanje servisa protivnika i to u kakvom trenutku.

Pokazao je "zube" Flavio, ali je na kraju moralo da se prizna da je Alkaras daleko bolji teniser. U 11. gemu je napravio novi brejk i potom ga potvrdio za prolazak dalje, tako izbegavši potencijalni taj-brejk i dodatnu dramu.

Alkaras će u drugom kolu igrati protiv Taroa Danijela koji je prethodno eliminisao Kristofera O‘Konela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.