Kragujevac - Ekonomija - B92 Lokal

Produžen rok za energetsku sanaciju zgrada u Kragujevcu: Evo ko može da se prijavi

Rok do koga stambene zajednice u Kragujevcu mogu da se prijave za energetsku sanaciju svojih zgrada produžen je do 8. februara, objavljeno je na zvaničnom gradskom sajtu.

Izvor: Tanjug Kragujevac
Podeli
Ilustracija/Foto: Leitenberger Photography/Shutterstock
Ilustracija/Foto: Leitenberger Photography/Shutterstock

Prijavom na javni poziv za sanaciju stambene zajednice dobijaju mogućnost za izradu tehno-ekonomskih-pravnih studija koje će se finansirati iz bespovratnih sredstava koje obezbeđuje Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Grad Kragujevac će rang listu stambenih zajednica, dostaviti nadležnom ministarstvu, koje će izabrati one kojima će ponuditi finansiranje radova u vrednosti od 50 odsto.

Na ovaj poziv mogu da se prijave stambene zajednice koje imaju upotrebnu dozvolu ili potvrdu da je objekat upisan u katastar nepokretnosti i priključene su na sistem daljinskog grejanja, a prijave podnose upravnici stambenih zajednica.

Projekat podrazumeva energetsku sanaciju krova i fasade zgrada, čime se omogućavaju uštede energije od 20 do 30 odsto.

Polovinu investicije za izabrane zgrade obezbeđuje država, a polovinu plaćaju sami stanari zgrade kroz račun za grejanje.

Projekat "Energetska sanacija stambenih, višeporodičnih zgrada priključenih na sistem daljinskog grejanja - Javni ESCO projekat" sprovodi se u saradnji sa EBRD, vredi 64,5 miliona evra, od čega je 50 miliona evra zajam EBRD, a 14,5 miliona evra obezbeđuje se iz donacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.