Kragujevac - Ekonomija - B92 Lokal

Kragujevčanima od prvog marta poskupljuje voda?

Nadzorni odbor JKP "Vodovod i kanalizacija" Kragujevac doneo je krajem januara odluku o promeni cena vode, kanalizacije i prečišćavanja otpadnih voda. Ukoliko se sa ovom odlukom saglasi i Gradsko veće grada Kragujevca, Kragujevčanima će računi od 1. marta biti veći.

Izvor: Pressek Kragujevac
Podeli
Foto: Shutterstock/Elena Kulygina
Foto: Shutterstock/Elena Kulygina

Građani će umesto sadašnjih 65,32 dinara kubik vode plaćati 75,12 dinara. Usluge kanalizacije kao i prečišćavanja otpadnih voda umesto 21,10 koštaće 25,19 dinara, navodi se na portalu Pressek.

Veći računi stizaće i preduzećima, preduzetnicima i zanatlijama. Njih će kubik vode umesto 122,36 koštati 140,71 dinar. Usluge kanalizacije i prečišćavanja otpadnih voda poskupeće im sa 40,90 na 47,04 dinara.

Za takozvane spoljne potrošače u Kniću i Rogotu takođe će od 1. marta važiti uvećane cene. Knićani će umesto 62,90 vodu plaćati 72,34 dinara, a žitelji Rogota umesto 87,78 čak 100,84 dinara.

U odluci Nadzornog odbora JKP Vodovod i kanalizacija navodi sa da su navedene cene obračunate bez vodnog doprinosa koji je propisan republičkom uredbom.

Kao razlog za povećanje cena usluga u odluci se navode poskupljenje električne energije, hemikalija, goriva, komunalne opreme i sirovina, a sve u cilju održavanja nivoa kvaliteta i kvaniteta usluga.

Inače, u 2022. godini JKP Vodovod i kanalizacija ostvarilo je ukupan prihod od 1,53 milijarde dinara. Najveći deo prihoda 1,11 milijardi ostvaren je od usluga prodaje vode, odvoženja i prečišćavanja otpadnih voda, Sa druge strane ukupni rashodi iznosili su 1,57 milijardi dinara, pa je gubitak preduzeća u prošloj godini iznosio nešto više od 38 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.