Kragujevac - Ekonomija - B92 Lokal

Kragujevac među najuspešnijima u izdavanju građevinskih dozvola

Кragujevac se, prema podacima Nacionalne alijanse za lokalni i ekonomski razvoj, našao na listi najuspešnijih gradova u izdavanju građevinskih dozvola za 2020. godinu.

Izvor: RTK Kragujevac
Podeli
Foto: Nirat.pix, Shutterstock
Foto: Nirat.pix, Shutterstock

Ovaj podatak je dobra vest za privredu i potvrda dobrog poslovnog ambijenta koji Кragujevac nastoji da gradi za sve kompanije i privrednike koji rade i zapošljavaju u gradu na Lepenici, prenosi RTK.

Pandemija korona virusa nije zaustavila gradnju u Srbiji i 2020. godine podneto je 116.737 zahteva za građevinsku dozvolu, što je za osam odsto više nego u 2019, saopštio je NALED.

Do februara ove godine rešeno je 98 odsto zahteva, od čega 86 odsto sa pozitivnim ishodom, pokazuje Godišnji izveštaj NALED Saveza za imovinu i investicije.

Кragujevac se u prošloj godini našao na četvrtom mestu, a ukupno je podneto 4171 zahtev.

Кada je reč o brzini izdavanja dozvola za gradnju, primetno je da prosečni rokovi neznatno prevazilaze rokove propisane zakonom, ali isto tako ohrabruje činjenica da se prosečan rok rešavanja zahteva smanjio kod svih tipova dozvola u odnosu na 2019.

Primera radi, dok je za izdavanje građevinske dozvole pretprošle godine bilo neophodno devet dana, u 2020. je ista procedura skraćena na sedam radnih dana.

Prema podacima NALED, na listi najuspešnijih gradova u izdavanju građevinskih dozvola za 2020. godinu su Sremska Mitrovica, Novi Sad, Sombor, Šabac i Кragujevac.

U Gradskoj upravi tvrde da nastoje da u samom postupku ispoštuju sve zakonske rokove i da u roku od pet dana kada postoji kompletna dokumentacija građevinska dozvola bude izdata investitorima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.