Kragujevac - Ekonomija - B92 Lokal

Kragujevac – grad industrije: Šta su donele nemačke kompanije?

Šumadijski okrug godinama beleži značajan suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni. Značajan udeo u tom kolaču imaju nemačke kompanije, koje zapošljavaju veliki broj radnika i mahom su izvozno orijentisane.

Izvor: RTS Kragujevac
Podeli
Foto: Fishman64/Shutterstock
Foto: Fishman64/Shutterstock

Prvi tramvaj sa oznakom "proizvedeno u Srbiji", krenuo je put Bremena, pre godinu i po dana. Do danas je 35 tramvaja otišlo na nemačko tržište. Svetski gigant "Simens", doneo je u Kragujevac nove tehnologije i zaposlio oko hiljadu radnika.

"Nemačke investicije na području Šumadije i Kragujevca mahom su fokusirane u dva sektora. To je visokosofisticirana industrija, delimično, prehrambena, znači u okviru tog prvog sektora i trgovina", kaže ekonomista profesor dr Petar Veselinović.

Ulaganje kompanije "Megle" od 20 miliona evra, podiglo je na noge kragujevačku mlekaru. Za deset godina, utrostručena je proizvodnja, proširena mreža domaćih kooperanata. Nemačka investicija donela je svetske standarde, piše RTS.

Jelena Jevtović, iz kompanije "Megle Srbija", ističe da poseduju sve standarde, i Halal i ISO 2200, tako da je ono što je primarno za njihovu industriju – očuvanje kvaliteta – na svetskom nivou.

Svetski poznati proizvođač građevinske opreme i mašina, minhenski "Vaker Nojzon", za pet godina duplirao je broj zaposlenih. Gradi i nove proizvodne hale od 50.000 kvadrata.

"Trenutno zapošljavamo 660 radnika, a sa drugom fazom, trebalo bi da ih bude hiljadu. U 2022. godini, plan je da investicije dostignu 23.000.000 evra", naglašava direktor "Vaker Nojzon Srbija" Dragan Lukić.

Te investicije menjaju strukturu privrede Šumadije, daju zamah izvozu.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić poručuje da je prvi razlog zbog kojeg se odlučuju da dođu u taj grad ljudi, kvalitetni i obrazovani radnici.

"Imamo ozbiljan Univerzitet i srednje škole koje marljivo rade po dualnom modelu obrazovanja. To je preduslov za svaki dalji razgovor", kaže Dašić.

I dobra poslovna klima, brze procedure i druge povoljnosti koje nudi Kragujevac, privlače investitore."Ponosni na prošlost, spremni za budućnost "– kao što kaže direktor nemačke mlekare Toni Megle.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.