Kragujevac - Ekonomija - B92 Lokal

Ko je Kragujevčanin koji je na čelu komercijalnih poslova Državnog data centra?

Kragujevčanin Danilo Savić imenovan je, odlukom Vlade Srbije, za direktora preduzeća Data cloud technology doo Kragujevac, prenosi Pressek.

Izvor: pressek.rs Kragujevac
Podeli
Foto: Grad Kragujevac
Foto: Grad Kragujevac

Data cloud technology je preduzeće u 100% vlasništvu Republike Srbije. Osnovano je u januaru 2021. godine, i nalazi se na adresi Save Kovačevića bb. Po Savićevim rečima ovo preduzeće baviće se komercijalnim klijentima Državnog data centra, dok će se Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu starati o podacima i opremi državnih institucija.

Danilo Savić je pre ovog imenovanja bio član Gradskog veća Grada Kragujevca zadužen za informacione i komunikacione tehnologije, elektronsku upravu i Pametan grad.

Pre toga radio je u Javnom stambenom preduzeću, te preduzećima Unior Components (ex. Zastava Alati) i Direktnoj banci (ex. Credy, KBM) na poslovima iz oblasti Informacionih tehnologija.

Državni data centar svečano je otvoren u decembru 2020. godine. Dva objekta centra prostiru na 14.000 kvadrata, te da centar ima kapacite od 1.080 rek ormana.

Po tehničkim i bezbednosnim standardima jedan od najsavremenijih u regionu i u njemu je smeštena ključna informaciono-komunikaciona infrastruktura Republike Srbije.

Pored toga, već je potpisano više ugovora o komecijalnom korišćenju Državnog data centra. Među kompanijama sa kojima je potpisan ugovor su IBM, kineski Huvaej, ali i domaće kompanije Telekom Srbije i Orion.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.