Kragujevac - Ekonomija - B92 Lokal

Kinezi ulažu u Kragujevac

Kineska kompanija Janfeng u Kragujevcu priprema novu halu namenjenu za proizvodnju bezbednosnih sistema za automobile, pre svega vazdušnih jastuka, a u planu je da do 2025. godine zaposli još 1.000 ljudi.

Izvor: Tanjug Kragujevac
Podeli
Ilustracija: Epa/FRIEDEMANN VOGEL
Ilustracija: Epa/FRIEDEMANN VOGEL

Kako je objavljeno na gradskom sajtu, novi proizvodni pogon koji se prostire na oko 5.000 kvadrata biće opremljen do oktobra ove godine, a kako je najvljeno, proizvodnja će početi u prvom kvartalu 2022. godine.

U naredne dve godine Janfeng će u fabriku u Kragujevcu investirati 18 miliona evra, a vazdušni jastuci koji se ovde budu proizvodili biće ugrađivani pored ostalog u Volkswagen i BMW automobile.

Janfeng u Kragujevcu obišli su danas gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić i pomoćnik za kapitalne projekte i saradnju sa Vladom Aleksandar Milošević.

Dašić je rekao da je cela investicija koju Janfeng u saradnji sa CTP-om veoma značajna za Kragujevac, pre svega jer zapošljava ljude, ali i zbog toga što se taj grad prepoznaje kao ozbiljan centar industrije.

"Janfeng je kompanija koja se jako brzo razvija na svetskom nivou, a u Kragujevcu se upravo oprema drugi deo hale u kojoj će početi da se rade bezbednosni sistemi, koji su deo njihovog proizvodnog portfolia. Prvog dana od kada je kompanija Janfeng došla u Kragujevac ona se širi i razvija, a novu halu CTP je izgradio u rekordnom roku", rekao je Dašić.

Kineska kompanija Janfeng sa proizvodnim pogonima na više od 240 lokacija, najveći je proizvođač enterijera za automobile u svetu.

Prvu fabriku u Evropi otvorili su u Kragujevcu novembra 2019. godine i do sada su uložili oko 40 miliona evra, a plan je da se do 2025. godine zaposli dodatnih 1.000 ljudi.

Potpredsednik kompanije Janfeng za Evropu i Severnu Ameriku Majkl Hejg izrazio je zadovoljstvo što posluju u Srbiji i što u fabrici u Kragujevcu proširuju svoju delatnost sa novim projektom proizvodnje bezbednosnih sistema.

"Ovi bezbednosni sistemi predstavljaju visoko tehnološki proizvod i prvi put se proizvode u Srbiji. Njihovu proizvodnju vidimo kao prvu od mnogih mogućnosti za razvoj, ne samo zbog dodatnog zapošljavanja, već i zbog tehnološkog razvoja koji će doći sa njim", rekao je Hejg.

Govoreći o budućem razvoju, Hejg je rekao da se razvojne mogućnosti odnose na mnoge proizvode u toj oblasti - sedišta, enterijere, bezbednost, elektroniku koja postaje sve važnija, ali i modernu kontrolu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.