Kragujevac - Ekonomija - B92 Lokal

Još 2.000 Kragujevčana dobilo posao: Ovako se smanjuje nezaposlenost u gradu VIDEO

Broj nezaposlenih u Kragujevcu smanjen je za 2000.

Izvor: B92.net, TV Prva Kragujevac
Podeli
Foto: Printscreen TV Prva
Foto: Printscreen TV Prva

"Trend smanjivanja nezaposlenih se znatno iz godine u godinu ponavlja. Tako da ove godine imamo na teritoriji Šumadijskog okruga skoro 3.000 nezaposlenih, a u Kragujevcu znači za nekih 2.000. Pre svega, to se ogleda u direktnom posredovanju filijale Kragujevac, gde je prošle godine na primer filijala Kragujevac posredovala na zahtev poslodavaca za preko 2.500 radnih mesta, rekla je Bojana Vučetić, iz NSZ filijale Kragujevac.

Takođe, pored ovih mera, bila su i dva sajma zapošljavanja.

"Jedan prolećni i jedan jesenji sajam, gde je nakon prolećnog sajma zapošljeno preko 500 lica. A dok efekte ovog jesenjeg sajma još uvek pratimo, jer se efekti prate narednih šest meseci. Takođe, pri kraju godine je bio i jedan virtuelni sajam zapošljavanja, gde je na teritoriji Kragujevca učestvovalo devet poslodavaca, koji su ponudili preko 145 pozicija, a preko 200 lica je konkurisalo na tom virtuelnom sajmu zapošljavanja", rekla je Vučetić.

Kako je navela Vučetić, ove godine se i dalje očekuju aktivne mere zapošljavanja, koje su do sada davale izvanredne rezultate, kao što je stručna praksa, zapošljavanje mladih pripravnika, subvencije za samozapošljavanje, kojekreću uvek u drugoj polovini februara, negde posle 15. februara.

"Takođe, orijentisani smo uvek na zapošljavanje lica iz teže kategorije zapošljivih. Naše obuke, koje omogućavaju prekvalifikaciju i dokvalifikaciju nezaposlenih lica, tako i ove godine, ovu godinu smo započeli baš tim obukama za invalidna lica i to obuka za pomoćnog kuvara, pomoćnog poslastičara, knjigovesca, gde nam pohađa 25 lica te obuke", zaključila je Vučetić.

Još informacija pogledajte u video-prilogu TV Prve:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.