Kragujevac - Društvo - B92 Lokal

Uručena najviša priznanja Grada Kragujevca – među dobitnicima i predsednik Srbije

U Kragujevcu su danas zaslužnim pojedincima i institucijama uručene Đurđevdanske nagrade, najviša priznanja koje Grad dodeljuje, kao i plakete "Sveti Đorđe" a među laureatima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Izvor: Beta Kragujevac
Podeli
Foto: kragujevac.rs
Foto: kragujevac.rs

Priznanja su dodeljena na svečanoj sednici Skupštine grada koja je trebalo da bude održana na Dan grada 6. maja, ali je odložena zbog dva masovna ubistva u Srbiji početkom meseca.

Po odluci gradonačelnika Kragujevca Nikole Dašića, plaketa "Sveti Đorđe" pripala je predsedniku Vučiću za "pomoć gradu i građanima" kroz podršku projektu modernizacije sistema daljinskog grejanja kojim je aerozagađenje, kako je rečeno, smanjeno za oko 70 odsto.

Plaketu je primio izaslanik predsednika Milorad Veljović koji je kazao da su Kragujevac "nekada zvali dolinom gladi", a da je danas zahvaljujući Vučiću "motor razvoja Šumadije i Srbije".

Najavio je i nove projekte u Kragujevcu, pre svega izgradnju novog Kliničkog centra i dodao da polovinom sledeće godine počinje proizvodnja prvog vozila na električni pogon u Fijatovoj fabrici u tom gradu.

"Početkom septembra ili oktobra će početi izgradnja najlepšeg stadiona u Srbiji, "Čika Dače", u koji će država uložiti oko 90 miliona evra", rekao je Veljović.

Najavio je da će biti izgrađena i obilaznica oko Kragujevca i brza saobraćajnica do Mrčajevaca.

Godišnja đurđevdanska nagrada u oblasti umetnosti dodeljena je Dejanu Petroviću za osvojenu prvu nagradu na 17. Izložbi pozorišnih plakata i grafičkog oblikovanja u okviru 67. Sterijinog pozorja, i osnivaču i lider benda "KBO" Saši Vujiću.

U oblasti nauke priznanje je pripalo Valentini Opančini za naučni rad na temu dijagnostike pacijenata sa lumbalnom diskus hernijom.

U oblasti obrazovanja najviše priznanje Grada Kragujevca dodeljeno je OŠ "Prota Stevan Popović" iz Čumića, za realizaciju slobodne vannastavne aktivnosti "Nasleđe moga kraja".

Đurđevdansku nagradu u oblasti sporta dobila je Teodora Vukojević, za osvojene medalje na domaćim i međunarodnim takmičenjima u streljaštvu.

U oblasti humanitarnog delovanja Đurđevdanske nagrade dodeljene su Tatjani Marinković iz Kola srpskih sestara i Danijela Nešović, za pokretanje i realizaciju humanitarnih akcija za pomoć deci sa autizmom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.