Kragujevac - Društvo - B92 Lokal

Preventivna tribina u Kragujevcu: Vozači traktora su ugrožena kategorija učesnika u saobraćaju

U okviru kampanje za vozače traktora Agencija za bezbednost saobraćaja organizovala je danas u Kragujevcu edukativnu tribinu, na kojoj su poljoprivrednicima koji voze traktore davali smernice i savete o bezbednom učešću u saobraćaju.

Izvor: Tanjug Kragujevac
Podeli
Foto: SoneNS / Shutterstock.com
Foto: SoneNS / Shutterstock.com

Sve najnovije informacije iz lokalnih sredina možete pronaci u rubrici LOKAL.

Analizom podataka o stanju bezbednosti u saobraćaju uočeno je da su na području centralne Srbije kao i lokalne samouprave grada Kragujevca vozači traktora prepoznati kao ugrožena kategorija učesnika u saobraćaju. Zato je danas održano edukativno predavanje na koje su pozvani poljoprivrednici iz sela na teritoriji Kragujevca.

Prema rečima Veljka Ćurčića iz Agencije za bezbednost saobraćaja, cilj ovakvih tribina je da se vozači traktora podstaknu na važnost i značaj bezbednog ponašanja u saobraćaju.

"U saobraćajnim nezgodama, u prethodne tri godine poginule su 164 osobe na traktorima, kako na javnom putu, tako i van njega, a oko 360 ljudi je povređeno. I to je jedan alarm svima da pokrećemo ovakve aktivnosti. Agencija u saradnji sa brojnim institucijama godinama radi na unapređenju bezbednosti vozača traktora. Procenjuje se da u Srbiji ima oko 100.000 traktora koji ne poseduju zaštitnu kabinu ili ram, od čega se 50 odsto nalazi u Centralnoj Srbiji“, kaže Ćurčić.

Poseban akcenat ovom prilikom je stavljen na subvencionisanje zaštitnih ramova, za šta je rok produžen i tokom decembra, a poljoprivrednici su ovom prilikom obavešteni o proceduri za prijave.

"Još jednom je važno ponoviti koliki je značaj za bezbednost u saobraćaju posedovanje zaštitne kabine ili rama za traktor. Ono što je jako važno i aktuelno u ovom periodu jeste i subvencija za ramove. Svi vlasnici pet modela traktora, a to su: IMT 533, 539, 540, 542 i 549 mogu i u toku decembra dokumentaciju da predaju kako bi dobili ovu subvenciju“, podsetio je Ćurčić.

Oko 30 poljoprivrednika koji su se odazvali pozivu da učestvuju na tribini pored značajnih saveta, dobilo je od Agencije na poklon rotaciona žuta svetla, table za označavanje sporih vozila kao i edukativni i promotivni materijal.

Kako su rekli Tanjugu, došli su kako bi čuli savete, ali i dobili informacije o prijavi za subvenciju za zaštitne kabine za traktore, koje mnogi od njih nemaju jer poseduju stare traktore.

Kako je istaknuto, Agencija će i ubuduće nastaviti sa svojim preventivnim aktivnostima, kako za traktoriste tako i za ostale ciljne grupe, a sve u cilju smanjenja broja i posledica saobraćajnih nezgoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.