Kragujevac - Društvo - B92 Lokal

Predstavljeno idejno rešenje Inovacionog distrikta za Data centar u Kragujevcu

U Kragujevcu je danas predstavljeno idejno rešenje izgradnje Inovacionog distrikta u državnom Data centru.

Izvor: Tanjug Kragujevac
Podeli
Foto: kragujevac.rs
Foto: kragujevac.rs

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, koji je prisustvovao prezentaciji, rekao je da je izgradnja Inovacionog distrikta jedan od važnih projekata Vlade Srbije i predstavlja treću fazu u okviru Državnog Data centra u Kragujevcu.

Nova zgrada najsavremenijeg i najefikasnijeg centra za čuvanje podataka u regionu nalaziće se pored dva već postojeća objekta, u kojima se nalaze podaci državnih instutucija i komercijalnih klijenata, kao i službi državne bezbednosti.

Reč je o prvom ovakvom centru u Srbiji i regionu.

"Inovacioni distrikt zamišljen je kao kreativno-inovativni digitalni centar sa zabavnim i sportskim sadržajima, u kome će članovi IT zajednice moći da se druže i rade, a razlikovaće se po tome što će biti otvoren i za građane i posetioce. Komercijalni zakupci prostora u Državnom Data centru će u njemu dobiti potreban kancelarijski prostor, a posebno mesto će imati Nacionalni centar za informacionu bezbednost (cyber security)", kazao je ministar.

"Ovde će biti mesta za start up-ove iz Kragujevca i okoline, za one koji se bave razvojem veštačke inteligencije i bio-informatike. Želimo da Kragujevac bude centar i grad gde ćemo razvijati smart city koncept, ali da ovde bude i budući naučno-tehnološki park. Puno delatnosti će biti u okviru novog Inovacionog distrikta", rekao je Jovanović.

Ministar je podsetio da već sada najveće svetske kompanije smeštaju i čuvaju svoje podatke u Data centru, a da će izgradnjom Inovacionog distrikta Kragujevac postati centar digitalizacije.

On je rekao da bi u toku ove godine trebalo da se završi projektovanje prve faze i da početkom naredne godine počne izgradnja Inovacionog distrikta.

Grad Кragujevac je ustupio parcelu za izgradnju Inovacionog distrikta, a izgradnju objekta finansiraće država.

"Država je spremna da sukcesivno krene u investiciju izgradnje ali smo otvoreni i za privatna-javna partnerstva i želimo da pozovemo i private inicijative da se uključe u izgradnju Inovacionog distrikta. Želim da napomenem da pre šest godina kada smo krenuli sa digitalizacijom malo ko je verovao da ćemo napraviti tako dobre rezultate", kazao je Jovanović.

Naveo je da prošla godina pokazuje da nam je samo izvoz u IKT sektoru prešao 2,7 milijardi evra dok je pre 10 godina bio samo 375 miliona evra.

Kako je dodao, iumamo rast u odnosu na 2021.godinu od čak 45 odsto, što govori da je IKT sektor, kada gledamo koliki je suficit, postao naša najbolja izvozna grana.

"To je samo još jedna potvrda vizionarske ideje predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić da pre šest godina digitalizaciju postavi kao jedan od prioriteta Vlade. Ali to je dokaz i da imamo talente i da imamo znanje i mlade naraštaje koji u ovom sektoru prave odlične rezultate”, rekao je Jovanović.

Istakao je da su očekivanja da će 2030. godine izvoz IKT-a dostići čak 10 milijardi evra.

Nova zgrada Državnog data centra ukupne površine od 4,46 hektara i sa kapacitetom izgradnje od oko 60.000 metara kvadratnih biće namenjena za potrebe poslovno-komercijalnih prostora za korisnike Data centra i eUprave, ali i centara za obuku, centra za sajber bezbednost, kao i kompanijama koje će ovde pronaći adekvatan poslovni prostor za svoje zaposlene.

Kako je istaknuto, brojne usluge i prednosti Inovacionog disktrikta moći će da koriste i građani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.