Kragujevac - Društvo - B92 Lokal

Obeležen jubilej "Kragujevačkog oktobra": Minut ćutanja stradalim Srbima na KiM

Spomen park "Kragujevački oktobar“ danas je obeležio 70 godina od svog osnivanja, a Svečana akademija počela je minutom ćutanja stradalim Srbima na Kosovu i Metohiji.

Izvor: Tanjug Kragujevac
Podeli
Ilustracija/Foto: Baloncici / Shutterstock.com
Ilustracija/Foto: Baloncici / Shutterstock.com

Svečanost je održana u muzeju "21.oktobar" gde je otvorena i izložba pod nazivom "Mesto sećanja" posvećena radu ove ustanove.

Obeležavanju 70 godina Spomen parka prisustvovali su predstavnici grada i ministarstva kulture, kao i direktor Muzeja žrtava genocida, Dejan Ristić.

On je ovom prilikom rekao da je veoma važna kultura sećanja ali i obrazovanje savremenih generacija, kao prevencija onoga što se dešavalo u prošlosti.

"Već 70 godina imamo posebnu instituciju kakva je Spomen park Kragujevački oktobar. Ovaj primer dobre prakse treba da transponujemo širom Srbije i srpskog etničkog prostora. Na žalost, imajući u vidu ono što se dešavalo u Drugom svetskom ratu na teritoriji nekadašnje Jugoslavije, pre svega genocid počinjen nad Srbima, Jevrejima i Romima, kao i ratni zločini protiv čovečnosti nad civilnim stanovništvom, postoji potreba da se taj prostor premreži sličnim institucijama koje u svojoj osnovi imaju za cilj, ne samo negovaanje kulture sećanja, već pre svega obrazovanje i senzibilizaciju savremenih generacija. Dakle, prevenciju onoga što se dešavalo u prošlosti, kako se to ne bi desilo u sadašnjem vremenu i u budućnosti", rekao je direktor Muzeja žrtava genocida.

On je istakao da je 70 godina Spomen parka "Kragujevački oktobar" izuzetan događaj na našu kulturu ali i za naše društvo.

Na mestu na kojem je 21. oktobra 1941. streljano više hiljada nevinih civila, među njima i deca, na današnji dan 1953. osnovan je spomen park "Kragujevački oktobar".

Na izložbenim panoima koji su postavljeni ispred muzeja "21. oktobar", povodom jubileja, autori izložbe "Mesto sećanja" su podsetili na veliko stradanje civila, ali i na važnost postojanja ove ustanove i njen istorijat.

Kako je istakla direktorka Spomen parka "Kragujevački oktobar" Marijana Stanković, misija ove ustanove je čuvanje kulture sećanja na žrtve strašnog zločina i ona traje već 70 godina.

"Osnivač je još 1953. godine imao stav da treba osnovati jednu radnu organizaciju, kasnije ustanovu, koja će biti posvećena jednom cilju. Mislimo da je i sada posle 70 godina uloga Spomen parka je jasna, a to je ono čime se mi bavimo svake godine od uređenja memorijalnog prostora gde žrtve počivaju, do programskih aktivnosti kojima podsećamo na žrtve", rekla je ona.

U memorijalnom kompleksu Kragujevački oktobar, nalazi se više od 30 masovnih grobnica i 10 spomenika, a među njima i spomenik streljanim đacima i profesorima, kao simbol Šumarica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.