Kragujevac - Društvo - B92 Lokal

Nesvakidašnje jezero u obliku srca: Prirodni fenomen usred Kragujevca FOTO

Da priroda može biti i te kako nepredvidiva i da su svuda oko nas posebni znaci, najbolje dokazuje i jezero smešteno na samo jedan kilometar od centra Kragujevca. Za ovaj srpski grad često se kaže da je srce Šumadije, a upravo u njemu smestilo se nesvkidašnje jezero ni manje, ni više - već upravo u obliku srca.

Izvor: RINA Kragujevac
Podeli

"Akumulacija je nastala na prostoru bivše ciglane, sedamdesetih godina prošlog veka. Nastalo je od nekoliko manjih bara, koje su vremenom rasle, sve dok se nisu spojile u ovo što vidimo danas. Jezero ima površinu od oko 3,5 hektara, a prosečna dubina iznosi jedan metar. Ukoliko se snimi iz dronom i pogleda iz ptičije perspektive kasno se vidi da je jezero u obliku srca, što je samo po sebi raritet u našem gradu, ali i u našoj zemlji", kazali su za RINU, u turističkoj organizaciji ovog grada.

Neobično srcoliko jezero nazvano je Bubanj, po čijem imenu nosi ceo jedan deo grada. Ovo je jezero jedno o tri, koja se nalae na teritoriji ovog grada nastalo prirodnom putem i napaja se sa izvora Bubanj i padavinama. Osim za posetioce koji često prave predah na ovom mestu, jezero je veoma popularno među ribolovcima, a najčešći se mogu upecati primerci štuke, bodorka, šarana, karaša i amura. Osim riba, jezero krasi i veliki broj različitih vrsta ptica.

Foto: RINA
Foto: RINA

"Leva strana obale je uređena, sa plažom u dužini oko 800 metara, šetalištem, klupama, stolovima, terenima za odbojku. Nedaleko od plaže se nalaze i različiti ugostiteljski objekti, koji upotpunjuju turističku ponudu", ističu u ovoj organizaciji.

Pored jezera Bubanj, na turstičkoj mapi Kragujevca, nalazi se jezero Šumarice, koje je smešteno na tri kilometra od centra grada, unutar kompleksa Spomen-parka "Kragujevački oktobar", ali i Grošničko jezero ko je sagrađeno pred Drugi svetski rat za potrebe vodosnabevanja Kragujevca.

Foto: RINA
Foto: RINA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.