Kragujevac - Društvo - B92 Lokal

Lubenice rodile u decembru kao da je leto: Neverovatan prizor u selu pored Kragujevca

Miholjsko leto u voćnjake širom Srbije donelo je maline i jagode, a još jedan neverovatan prizor za ovo doba godine zatekao je domaćina Slavišu Ristića iz sela Drača kod Kragujevca.

Izvor: RINA Kragujevac
Podeli
Foto: RINA
Foto: RINA

Sve najnovije informacije iz lokalnih sredina možete pronaći u rubrici LOKAL.

U njegovoj bašti u prvoj polovini decembra rodile su, ni manje ni više, nego lubenice, prenosi RINA.

"Sasvim slučajno smo ih spazili dok smo rasklanjali otpad iz bašte kako bi pripremili zemljište za oranje, niko se nije nadao da će u bašti naći lubenicu. Ostali smo zatečeni. Ovo se do sada nikad nije desilo, ni stariji ne pamte da su ikada lubenice rodile u decembru", rekao je Slaviša.

On dodaje da se ponekad dešavalo da zakasne sa rodom i da su ih u ranu jesen znali iznenaditi plodovi, ali ovako kasno - nikada.

"Te lubenice koje bi kasnije rodile bile su bledunjave, male i bljutave. Ove decembarske su težine oko sedam do osam kilograma, unutra crvene i izuzetno slatke. Kao da smo ih ubrali usred leta. Pojeli smo ih u slast", kaže ovaj domaćin.

Cvetanje i rađanje voća kad mu vreme nije povezuje se sa klimatskim promenama, a te pojave sve su prisutnije na području centralne i zapadne naše zemlje.

Selo Drača kod Kragujevca važi za geografski centar Srbije sa izuzetno plodnim zemljištem, pa se sada tamošnji meštani sa pravom mogu pohvaliti da su oni jedini za sada kod kojih rađaju lubenice u decembru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.