Kragujevac - Društvo - B92 Lokal

Kragujevac dobija novi državni vrtić za 270 mališana

Kragujevac će dobiti novi državni vrtić kapaciteta 270 mesta u naselju Erdeč.

Izvor: InfoKG/Jovana Mladenović Kragujevac
Podeli
Foto: Shutterstock/maroke
Foto: Shutterstock/maroke

Izgradnja vrtića vredna je oko milion evra, a finansira se iz projekta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pod nazivom "Inkluzivno predškolsko obrazovanje i vaspitanje". Iz Gradske uprave rekli su za portal InfoKG da bi trebalo da do početka aprila bude raspisan tender za odabir izvođača radova.

"U međuvremenu dobijena je građevinska dozvola. Takođe, odobren je projekat o uticaju gradnje na zaštitu životne sredine, što je završni korak pred raspisivanje tendera. Prema informacijama koje imamo iz Ministarstva prosvete, do početka aprila trebalo bi da bude raspisan tender za izvođača radova", kaže za InfoKG Dušan Aleksić, član Gradskog veća za obrazovanje.

Prvobitno je planirano da vrtić pokriva teritoriju Beloševca i Pivare, ali "zeleno svetlo" za Teslinu ulicu kao lokaciju nije dato jer bi moralo da dođe do seče više stabala i, što je važnije, zbog blizine pepelišta Energetike.

U okviru projekta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pod nazivom "Inkluzivno predškolsko obrazovanje i vaspitanje", u kome učestvuje grad Kragujevac, planirano je da se širom Srbije otvori oko 17.000 novih mesta u vrtićima u urbanim i ruralnim sredinama kroz kombinaciju nove gradnje, proširenja postojećih predškolskih ustanova i prenamenu ili unapređivanje drugih javnih zgrada, kao što su osnovne škole (ili druge zgrade koje su dostupne u opštini), kao i kroz nabavku nameštaja, nastavnih materijala, opreme i uređenja igrališta.

Grad Kragujevac aplicirao je za gradnju vrtića od 270 mesta.

Vrednost radova iznosiće oko milion evra i biće finansirani od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Prvobitni plan je bio da se vrtić gradi u Teslinoj ulici i da pokriva teritoriju Beloševca i Pivare.

"Međutim, prilikom posete nakon koje se odlučivalo da li će se nastaviti saradnja sa našim gradom, predstavnici Ministarstva ocenili su lokaciju kao nepovoljnu za izgradnju vrtića maksimalnog kapaciteta i preporučili su nam da promenimo lokaciju ako želimo da nastavimo sa projektom. Mišljenja su bili da Svetska banka, koja finansijski podržava projekat, neće odobriti gradnju na toj lokaciji iz dva razloga - prvi je jer bi zbog gradnje objekta moralo da dođe do seče višegodišnjih stabala koja se nalaze na delu parcele i drugi je blizina mesta odlaganja pepela iz Energetike u ovom momentu što čini lokaciju nepovoljnom za višečasovni boravak dece", objasnio je Aleksić ranije za pomenuti portal i dodao:

"I da smo pristali na gradnju vrtića manjih gabarita, koji bi zauzimao manju površinu u osnovi, pa ne bi moralo da dođe do seče stabala, pepeo iz Energetike u momentu odlučivanja bio je presudan da se donese odluka da se lokacija promeni i time izbegne napuštanje projekta. Svakako nam je interes i da, kada već imamo obezbeđeno finansiranje, vrtić koji gradimo bude maksimalnog kapaciteta".

Iz ovih razloga Grad se odlučio za drugu lokaciju, za naselje Erdeč.

"Imamo lokaciju koja je 1/1 gradska imovina i koja je idealna za ove namene, a nalazi se uz školsko dvorište OŠ Dositej Obradović. Tako ćemo na jednom mestu, objekat do objekta, imati i vrtić i školu", najavio je Aleksić.

Lokacija u Teslinoj ulici, ipak, ostaje predviđena za gradnju vrtića, kaže gradski većnik za obrazovanje.

"Urbanističkim planom opredelili smo lokaciju za tu namenu, samo ćemo tražiti drugi izvor finansiranja vrtića koji će biti manjeg kapaciteta od maksimalnog. Manje vrtiće možemo finansirati i sredstvima iz budžeta grada".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.