Kragujevac - Društvo - B92 Lokal

Evo kako će se finansirati gradnja obilaznice oko Kragujevca

Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o zaduživanju Republike Srbije kod NLB Komercijalne banke za potrebe finansiranja izgradnje obilaznice oko Kragujevca.

Izvor: eKapija/I.Ž. Kragujevac
Podeli
Ilustracija/Foto: Bilanol/Shutterstock
Ilustracija/Foto: Bilanol/Shutterstock

Reč o dugoročnom investicionom kreditu u dinarima u iznosu do 8,4 milijardi dinara (71,7 miliona evra), prenosi eKapija.

Kredit će, kako se navodi, biti iskorišćen za gradnju sve tri deonice, odnosno za 22 kilometara puta. Reč je o deonici 1: od kilometara 0+000 do kilometara 5+000 (Petlja Jovanovac i trasa kilometara 0+700 do kilometara 5+000); deonici 2: od kilometara 5+000 do kilometara 13+400 i deonici 3: od kilometara 13+400 do kilometara 22+000.

Rok dospeća kredita je deset godina, uključujući period počeka od tri godine, uz otplatu glavnice u jednakim tromesečnim ratama.

Podsetimo, Vlada je 19. juna donela odluku kojom je za strateškog partnera na projektu izgradnje severne obilaznice oko Kragujevca izabran konzorcijum koji čine kompanije Srbijaautoput i Euro Motus.

Vrednost projekta je 265,2 miliona evra, a rok za realizaciju je 30. novembar 2028. godine.

Kako je navedeno na zvaničnom gradskom sajtu Kragujevca, Severna obilaznica oko Kragujevca planira se kao saobraćajnica dužine od oko 22,2 kilometara, koja prelazi preko naselja: Cvetojevac, Novi Milanovac, Opornica, Poskurice, Divostin. Planiranom trasom povezuje najznačajnije ulazno izlazne pravce: državne puteve Batočina-Kragujevac-Kraljevo, Kragujevac-Topola, Kragujevac-Gornji Milanovac i izlazni krak državnog puta Batočina-Kragujevac-Kraljevo, prema Kraljevu i Čačku.

Obilaznica počinje od petog kilometra državnog puta Kragujevac-Batočina i završava se u mestu Dragobraća na početku novoplaniranog autoputa Kragujevac-Mrčajevci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.