Čačak - Kultura - B92 Lokal

Počele sedme "Svetosavske svečanosti" u Čačku: Ovo je osnovni cilj manifestacije

Osnovni cilj "Svetosavskih svečanosti", koje se ove godine po sedmi put organizuju u Čačku, je pokušaj očuvanja istinskih vrednosti koje su Srbe svih ovih vekova održale na ovim prostorima, kao i prenošenje tih vrednosti na mlađe naraštaje, izjavio je Miroslav Vujanić, programski menadžer te manifestacije.

Izvor: Tanjug Čačak
Podeli
Foto: TANJUG/ BRANKO LUKIĆ/bs.
Foto: TANJUG/ BRANKO LUKIĆ/bs.

U okviru "Svetosavskih svečanosti" održana je tribina pod nazivom "Položaj srpskog naroda u zemljama regiona", na kojoj su učestvovali predstavnici Srba iz Crne Gore, Hrvatske i Mađarske.

"Svake godine smo imali naše redovne aktivnosti na nivou grada Čačka kao i ove godine, radionice sa našim najmlađima i mladima gde je poseban apsket na obrazovanju, vaspitanju i tradiciji. Međutim, pored toga imamo i ovaj segment u kome nam dolaze gosti iz svih delova Srbije, a ove godine imamo i našu braću i prijatelje iz Podgorice, Vukovara i Budimpešte", rekao je Vujanić.

Prema njegovim rečima, to su predstavnici našeg naroda u tim zemljama koji već godinama rade na opstanku našeg naroda, rade izuzetno veliki posao na očuvanju našeg jezika, na očuvanju vere i kulture.

"Imamo posebnu čast da će oni Čačku predstaviti život ljudi u tim krajevima i tim državama i kao sve ono što oni čine da bi naš narod opstao na onim pravim temeljima i principima na kojima je naš narod vekovima opstajao", kaže Vujanić.

On je ukazao da je više od 2.000 dece prošlo kroz aktivnosti te manifestacije, a da kroz dva dana imati i jednu interaktivnu radionicu iz istorije, gde će se osvrnuti na kneza Stracimira, "na njegovo vreme u Čačku, na njegovo graditeljstvo i na taj način decu prikazati istoriju Čačka, istoriju ovog kraja kako bi sutra ako odu negde dalje znali odakle idu".

Na tribini je govorio i Dejan Drakulić, predsednik Zajedničkog veća opština Vukovara, institucija koja vodi računa, pre svega o obrazovnoj i kulturnoj autonomiji Srba u Hrvatskoj.

"Došli smo ovde da predstavimo našu instituciju koja je nastala u procesu mirne reintegracije koju je osnovala Vlada Republike Hrvatske svojom odlukom. To je izuzetno značajna institucija za pripadnike srpske zajedenice na našem području. To je institucijia koja usklađuje insterese srpske zajednice i pre svega vodi računa o obrazovnoj i kulturnoj autonomiji Srba na području Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije. Verujem da ćemo na ovaj način približiti naš rad, naše funkcionisanje i pre svega našu zajednicu ljudima u Čačku ali i svima koji su zainteresovani za saradnju, povezivanje i međusobno realizovanje programa", rekao je Drakulić.

Zajedničko veće opština ima pet odbora koji se bave medijima, informisanjem i verom, privredom, ljudskim pravima, kulturom i sportom i obrazovanjem.

"Pre svega težimo boljem položaju pripadnika Srpske zajdenice i očuvanje interesa Srpske zajednice na području našeg delovanja. Zajedničko veće opština čini sedam opština u kojima pripadnici srpske zajednice imaju apsolutnu većinu i gde čini preko 90 odsto stanovništva. U skupštinu ulaze i članovi gradskih i opštinskih skupština koji su izabrani na lokalnim izborima, ali i u onim opštinama gde Srbi ne čine većinu. Ono što je važno jeste da insistiramo na očuvanju obrazovanja na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu i vodimo računa o kulturnoj autonomiji na našem prostoru", zaključio je Drakulić.

Predsednik Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore, dr Momčilo Vuksanović kaže da je položaj Srba u Crnoj Gori bolji i relaksiraniji usled većeg prisustva predstavnika srpskog naroda u zakonodavnoj vlasti.

"Potencijal srpskog naroda u Crnoj Gori je zaista veliki. Videćemo kakvi će biti rezultati na završenom popisu, to bi trebalo da se vidi za nekoliko meseci, međutim, sa sigurnošću možemo da tvrdimo da će procenat građana Crne Gore koji se izjašnjavaju da su srpske nacionalnosti biti znatno veći. Posebno će to biti izraženo u kategorijama pripadnosti Srpskoj pravoslavnoj crkvi i govornom području srpskog jezika. To je nešto gde očekujemo da će srpske kategorije biti značajno veće nego što je natpolovična većina. To je nešto što nam daje mogućnost da u nekom narednom periodu dođe i do promene ustava, da Srbi u Crnoj Gori dobiju status konstitutivnosti, kako bi trebalo da bude", rekao je Vuksanović.

On je istakao da su Srbi u Crnoj Gori ne traže nikakvu ekskluzivnost, ali traže da imaju jednaka prava, ono što im garantuje crnogorski ustav, kojim nisu zadovoljni i koji će pokušati u okviru onih stavki koje se tiču položaja i srpskog naroda da promene.

Predstavnik Srba u parlamentu Mađarske, Ljubomir Aleksov ističe da je trenutni položaj srpskog naroda u Mađarskoj "nikada bolji", te da se izdvajaju ozbiljna sredstva za očuvanje položaja srpske manjine u toj državi.

"Ako treba sa jednom rečju da kažem kakav je položaj Srba u Mađarskoj onda mogu reći da je nikada bolji i odličan. To je jedan proces koji traje duže vreme i postepeno i konstantno se poboljšava. Nažalost, to se ne odnosi na brojčanost, pošto je nas, relativno malo koji smo se održali na teritoriji Mađarske, ali zahbvaljujući vrlo dobrim odnosima dveju zemalja, mađarska država i vlada izdvajaju ozbiljna sredstva za očuvanje i funkcionisanje srpskih institucija, za očuvanje verske i kulturne baštine Srba u Mađarskoj", kaže Aleksov.

Prema njegovim rečima u Mađarskoj, prema popisu iz 2022. godine živi 11.620 osoba koji su se izjasnili da su pripadnici srpske zajednice.

"Očuvanje jednog naroda u datoj zemlji ne zavisi od brojčanosti. Naši preci su mnogo dali i mnogo su zaslužni u razvoju mađarske države, tako da to mađarska država ceni i potpuno se pozitivno odnosi inače prema svim narodnostima, ali mi svakako imamo jedan vrlo dobar i povlašćen položaj trenutno u Mađarskoj", rekao je Aleksov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.