Čačak - Društvo - B92 Lokal

Sezona cveća kreće, porodični biznis cveta: Evo koje je najtraženije u čačanskom kraju

Slobodan Petrović iz Stančića godinama je bio poznati povrtar u čačanskom kraju, ali je odluku da se bavi cvećarstvom doneo onog trenutka kada mu je grad, treću godinu zaredom uništio kompletan rod povrća.

Izvor: RINA Čačak
Podeli
RINA
RINA

Danas se više nego uspešno, ovim poslom bavi čitava porodica.

"Morali smo da promenimo delatnost, jer zarade više nije bilo. U prozvodnju cveća uključeni su svi članovi jer tu ima posla svih 365 dana u godini. Udarna sezona za nas je ova prolećna kada domaćice biraju cveće koje će ove godine krasiti njihove terase", rekao je Slobodan.

Najaktuelnija je begonija, poznata kao muškatla sa retkim ili gustim cvetom, kaliopa u više boja koja je veoma istrajna i surfinija za koju mnoge domaćice tvrde da je najzahtevnija.

"Cveće treba saditi što ranije, mnogo se greši kada se kasno posadi, kada počnu velike vrućine jer se plastika i žardinjera zagreju. Surfinija i muškatla mogu se saditi već početkom aprila, malo dublje se sadi i uz zalivanje obavezno se dodaje prihrana, a biljka se zaliva isključivo dok je hladna", kažu Petrovići.

U plastenicima Petrovića preovladavaju ciklame i primule, velika potražnja je i za sutrašnji praznik žena 8. Mart.

"Mi smo se poslednjih godina opredelili za uvoz rasada krajem jula, početkom avgusta. Najtraženije je balkonsko cveće gde preovladavaju muškatle i surfinije, a kada je reč o baštenskom prednost imaju begonije i kadife", dodaju Petrovići.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.