Čačak - Sport - B92 Lokal

U Čačku se održava međunarodni karate tunir za decu FOTO

Pravi sportski praznik za najmlađe dešava se danas u sporstkoj hali "Mladost", u čačanskom naselju Atenica, gde se održava međunarodni karate turnir za decu "Zlatni pojas 2024", na kome će se boriti karatisti u kategorijama poletarci, pioniri i nade.

Izvor: RINA Čačak
Podeli
Foto: RINA
Foto: RINA

Prema rečima predsednika Karate federacije Srbije, Slavoljuba Pipera tradicija koju održava turinir "Zlatni pojas Čačka" i koji je preživeo neka od najtežih vremena za našu državu i održao se više od pola veka nije nešto čime bi se mnogi na starom kontinentu mogli pohvaliti.

"Održavati tradiciju 53 godine jeste nešto čime retko ko u Evropi može da se podiči. Trofej Srbije 'Zlatni pojas Čačka' je najstariji evropski turnir i zbog svih svojih kvaliteta, kada je karate u pitanju, nalazi se u zvaničnom evropskom kalendaru. Danas se ovde u Čačku nalazi sve što je najkvalitetnije od karate sporta naše države u uzrastu poletarci, pioniri i nade. Sve zemlje koje su danas pristune takođe znaju da je kriterijum za dolazak na ovaj turnir najmanje treće mesto na nacionalnom takmičenju”, rekao je Piper za agenciju RINA.

Karate turnir za decu uvertira je za takmičenje seniora koje će se održati 23. i 24. marta, a za koji se do sada prijavila čak 21 reprezentacija.

Foto: RINA
Foto: RINA

"Reprezentacije koje će se boriti na 'Zlatnom pojasu Čačka' sastavljene su od velikog broja evropskih, svetskih, čak i olimpijskih osvajača medalja. Oni će podeliti megdan i izvršiti detaljnu kontrolu za predstojeće prvenstvo Evrope koje će se održati u Zadru. Ako vam kažem da će na parketu u Čačku biti Francuska, Španija, Italija, Austrija, Turska, koja drži primat u borilačkim sportovima, mislim da će to biti jedan od najkvalitetnijih turnira", istakao je Piper.

Kapiten karate reprezentacije Srbije, Stefan Joksić, učesnik 12 evropskih i sedam svetskih šampionata i osvajač titula na tim nivoima dolazi upravo iz Čačka.

"Na ovom turniru je prisutna budućnost evropskog karatea. Mnogi koji se danas bore ovde u Čačku u budućnosti će osvajati titule i u Evropi ali i na svetskom nivou. Veliki je značaj ovog turnira, pogotovo takmičenja koja će se održati kasnije ovog meseca, jer je prvenstvo evrope već početkom maja, pa će mnoge evorpke, ali i svetske reprezentacije, doći na 'Zlatni pojas' jer će to biti odlična priprema. Kategorije su popunjene izuzetnim borcima, tako da nas očekuje veoma kvalitetan turnir", rekao je Joksić.

Foto: RINA
Foto: RINA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.