Čačak - Društvo - B92 Lokal

Počela sa radom prva magnetna rezonanca u Čačku; Stigli i prvi pacijenti FOTO

Do pre samo nekoliko godina bilo je nezamislivo da će Čačak imati magnetnu rezonancu i skenere, ali konačno je došao i taj dan da pacijenti ne moraju za preglede koji su od životnog značaja da idu u Beograd i okolne gradove.

Izvor: RINA Čačak
Podeli
Foto: RINA
Foto: RINA

Dr Ivan Gajović, specijalista radiologije, istakao je važnost magnetne rezonance kao aparata u dijagnostici.

"On nije svemoguć, ali je veoma bitan. Meni je veliko zadovoljstvo da sam deo ovog tima, radiološke dijagnostike Opšte bolnice Čačak koja je konačno dobila jedan savremeni i moderan aparat. Od starta smo krenuli sa dobrim programom, radimo punom parom, pacijenti su već obavešteni o načinu zakazivanja i pregledima. Aparat pokriva sve domove zdravlja na teritoriji Moravičkog okruga, a nadamo se da ćemo ovim novim sistemom mi biti dostupni i pacijentima iz drugih okruga u skladu sa slobodnim terminima", rekao je dr Gajović.

Rad na ovakvom aparatu zahteva i obuku osoblja koje radi na njemu, pre svega tehničara, pa potom i lekara za tumačenje nalaza.

"U saradnji sa konsultantima iz većih kuća i našim profesorima, mi ćemo u neko dogledno vreme, kratko nadam se, obučiti lekara kako bi uzeli jedan primat u magnetnoj rezonanci, kako bi on bio iskorišćen na najbolji način", kazao je dr Gajović, ističući odličnu saradnju sa načelnicom Biljanom Vučetić, kao i zaposlenima, što po njegovim rečima nije teško, pogotovo kada među njima imate i tehničara koji je predsednik Udruženja radioloških tehničara Srbije.

Vlada Republike Srbije obezbdila je magnetne rezonance za deset gradova i opština među kojima je i Čačak.

"Naša magnetna rezonanca jedna je od najboljih u Srbiji koji smo dobili zahvaljujući državi Srbiji pre dva i po meseca. Dr Ivan Gajović specijalista radiolog iz Kraljeva je napustio privatnu službu, gde je radio dugi niz godina, i došao u našu bolnicu gde sa sjajnom ekipom tehničara radi između šest i sedam procedura dnevno, jer je nekih 40 minuta potrebno za jednu intervenciju", rekao je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

On je dodao da su imali i jedan sastanak sa upravom bolnice na kom su se dogovorili za još neke sitnice koje su potrebne kako bi se upotpunila dijagnostička služba.

"Vrlo brzo ćemo intervenisati sa 5 miliona dinara za neke sitnice koje treba da upotpune dijagonostičku službu koja je najvažnija u medicini. Kada imate dobru i kvalitetnu dijagnostiku sve ostalo je mnogo jednostavnije i brže i povoljnije po zdravlje pacijenata", kazao je gradonačelnik.

Foto: RINA
Foto: RINA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.