Čačak - Društvo - B92 Lokal

Nameštaj od pivskih i vinskih flaša: Čačanska kompanija pravi održivi građevinski materijal

Pokušavajući da reši problem staklenog otpada u kući, umetnica Marija Marković je razvila proizvod od recikliranih staklenih flaša i tegli, koji je danas stigao čak i do nekih domova u Norveškoj.

Izvor: eKapija/D. Stanimirović-Gavrilov Čačak
Podeli
Foto: Shutterstock/Stas Walenga
Foto: Shutterstock/Stas Walenga

Marija je sa svojim partnerom u poslu i životu, Pavlom Miloševićem, koji je inače ekonomistom i zagovornikom održivosti, a potom i uz pomoć nauke i naučnog iskustva, razvila interesantan prozivod.

Reč je o "fragment" ploči koja u svom sastavu, pored cementa i drugih veziva i materijala, ima i reciklirane flaše i tegle. One čine čak 73% proizvoda.

Ideja za ovaj proizvod, kako navodi Pavle Milošević, jedan od osnivača današnje startap kompanije Fragment Incorporated d.o.o. i zapravo pokretač ove poslovne ideje, nastala je tokom priprema za jednu od Marijinih brojnih izložbi.

"Marija je za svoju završnu izložbu pokušavala da napravi skulpturu od stakla i cementa koja se uporno raspadala. Počeli smo da istražujemo i shvatili smo da su staklo i cement po svojoj prirodi inkompatabilni i da ih nije lako povezati. I onda smo se obratili za pomoć jednom profesoru sa Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu", otkriva Pavle.

Nakon toga je usledila prijava Fondu za inovacionu delatnost i 2020. godine im je odobren grant, a potom je usledilo i partnerstvo sa inkubacionim startap centrom Naučno-tehnološkim parkom u Čačku.

Tri godine istraživanja i 2.000 eksperimenata

"U fazi istraživanja i razvoja proveli smo pune tri godine i na kraju je kao rezultat saradnje jednog umetnika, jednog preduzetnika i jednog tima naučnika, nastao ovaj inovativni građevinski proizvod, koji je namenjen novoj generaciji potrošača. Osim toga što je estetski privlačan, on je i ekološki odgovoran i ima odlične tehničke performanse", kaže Milošević.

Proizvod je razvijen u njihovoj, kao i u laboratoriji Inovacionog centra Tehnološko-metalurškog fakuteta u Beogradu. Inicijalnu prodaju su, kako kaže Milošević, počeli krajem 2021. godine, ali su nakon toga proizvod unapredili, a potom i sertifikovali. Prodaja takvog, sertifikovanog proizvoda, sa garancijom, počela je pre godinu dana.

"Posle više od 2.000 eksperimenata i 18.000 laboratorijskih merenja, uspešno smo razvili materijal koji prevazilazi industrijske standarde estetike i kvaliteta. A za njegovu izradu je tim od više od 10 inženjera i 4 partnerske kompanije konstruisao posebne mašine", kaže Milošević.

Novi život pivskim i vinskim flašama

U Fragmentu ističu da je njihova misija da na lokalu presretnu deo staklenog otpada i da ga iskoriste kao primarnu sirovinu za "fragment" panele.

"Na taj način dajemo novi život odbačenim pivskim i vinskim flašama, teglama sa džemom i medom. Sadržaj stakla u našem proizvodu je 73%", ističe Milošević.

Inače, za vezivo koriste cement, 15 specifičnih aditiva i tri retka materijala, a nakon što se ove ploče izrade, one obično svoj put nastavljaju ka arhitektama, preduzimačima, dizajnerima enterijera i eksterijera, kao i proizvođačima nameštaja.

"Ove ploče se mogu postaviti na sve vrste stolova, kuhinje i radne površine, dekorativne zidove, kamine i fontane, baštenski mobilijar, prozorske klupice i barske šankove. Mogućnosti su nebrojene, a posebnu draž daje to što je svaka ploča jedinstvena jer se nikada ne može predvideti tačan položaj staklenih elemenata u gotovom proizvodu", ističe Milošević.

Stigli i do norveških domova

Prema njegovim rečima, proizvod im najčešće naručuju proizvođači nameštaja, dizajneri i arhitekte iz Srbije, ali je za njihov proizvod čuo i jedan arhitekta iz Norveške.

"On je insistirao da se za neko uređenje prostora uveze u Norvešku baš naša 'fragment' ploča, i tako je počela saradnja sa arhitektama iz ovog dela Evrope čije stanovništvo pokazuje jaku svest o ekologiji", završava Milošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.