Čačak - Kultura - B92 Lokal

"Hadžića kuća i Muzej košarke biće značajni za kulturni život Čačka"

U okviru projekta Čačak Nacionalna prestonica kulture Srbije za 2023. godinu veliku ulogu ima i Narodni muzej u Čačku pod čijim okriljem će biti otvorene dve nove postavke.

Izvor: Tanjug Čačak
Podeli
Foto: Baloncici / Shutterstock.com
Foto: Baloncici / Shutterstock.com

Delfina Rajić, direktorka Narodnog muzeja u Čačku napomenula je da živi u gradu bogatog istorijskog i umetničkog nasleđa.

"Narodni muzej to želi da predstavi na novi, savremen način i on će otvoriti dve stalne postavke. U Hadžića kući gde će biti etnološka postavka. Kuća je sagrađena 1854. godine i prvobitno je bio vlasnik Vladimir Hadžić. Enterijer kuće biće ispunjen biranim eksponatima građanske nošnje i pokućstva, sobe će biti opremljene stilskim nameštajem koji je uglavnom nabavljen u Beogradu i drugim varošima Srbije, rađen je po uzoru na građanske stilove tadašnjeg vremena. Predmeti su originalni i nabavljeni su od starih čačanskih porodica kupovinom ili putem poklona, tu će biti prikazana atmosfera i kultura stanovanja u samom Čačku", rekla je Rajić.

Grad koji je iznedrio veliki broj reprezentativaca ne mora da brine ni za košarkaški podmladak, samim tim gradu na Moravi i jeste potrebna ustanova kakva je Muzej košarke upravo zbog legendi koje su ime Čačka odnele u svet.

Košarkaše legende kao što su Radmilo Mišović, Dragan Kićanović i Željko Obradović imaće svoje posebno mesto u Muzeju košarke, njima će biti posevećen "Hol slavnih".

"Muzej košarke biće postavljen u Sokolani koja je počela da se gradi 1812. godine, a završena je 1914. godine i to je najstariji objekat ove gradnje u Kraljevini Srbiji. To će biti muzej kompleksnog tipa posvećen izučavanju, interpretaciji i promociju košarke u Srbiji i Čačku kroz muzealije koje prikupljamo i koje ćemo čuvati i izlagati. Imaćemo poseban deo za multimedijalne prezentacije, promocije, predavanja, prijem košarkaša. Arhitektura postavke treba da asocira kosarkašku halu čime će predmeti, fotografija i konstrukcija dobiti dodatno značenje", rekla je Rajićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.