Beograd - Servisne informacije - B92 Lokal

Mašine uskoro stižu: Počinje obnova Trga Nikole Pašića

Temeljni radovi na rekonstrukciji Trga Nikole Pašića počeće u ponedeljak, a rok završetka biće sedam meseci. To znači da bi početkom oktobra prestonica trebalo da dobije preuređen javni prostor u centru grada, za čije uređenje je Sekretarijat za investicije izdvojio 701 milion dinara sa PDV.

Izvor: Novosti/Š.Marović Beograd
Podeli
Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo

O radovima na trgu Nikole Pašića gradski čelnici intenzivno su govorili prethodne deceniju, a konačno će početi realizacija ovog važnog projekta. Posao je poveren grupi ponuđača na čelu sa preduzećem GP Invest gradnja, a tu su i D. C. Energocoop, Slavija Proking, Alex E&C, Tesla sistemi i SDC Professional.

Čuvena fontana ostaće na istom mestu, ali će biti svedenija, pošto je plan da joj se vrati izgled od pre gotovo sedam decenija, odnosno da ima bazen bez vodoskoka.

"Naravno da je fontana postala simbol ovog trga i da je nećemo uklanjati", rekao je ranije predsednik Privremenog organa grada Aleksandar Šapić.

Ploče na Trgu biće u crvenim tonovima pravougaonih i kvadratnih oblika, a na ovom prostoru će osim klupa u kombinaciji čelika i drveta biti postavljen i urbani mobilijar kao što su info-ploča o istorijatu trga, prostor za bicikle, reklamni medij malog formata, kante za otpatke. Novina će biti i drugačije osvetljenje. U okviru ovog projekta nije planirana restauracija spomenika Nikoli Pašiću, ali će monument biti zaštićen dok traju radovi.

Trg Nikole Pašića nalazi se u centru prestonice i jedan je od najmlađih trgova u glavnom gradu. Ovaj prostor sređen je pedesetih godina prošlog veka. Inicijalno je nosio ime po komunističkim ideolozima, Trg Marksa i Engelsa. Naziv se zadržao do 1997. godine, kada je tadašnja Gradska skupština odlučila da ga preimenuje u Trg Nikole Pašića.

Izgled ovog dela grada menjao se kroz decenije, a jedno vreme služio je i kao veliki parking, što se može videti na starim fotografijama prestonice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.