Beograd - Hronika - B92 Lokal

Vandalizovana zgrada nekadašnje Železničke stanice

Istorijski muzej Srbije je u više navrata tokom prošle i ove godine upozoravao nadležne na problem sa licima koji neovlašćeno ulaze u prostor zgrade nekadašnje Železničke stanice, oštećuju objekat i ostavljaju đubre.

Izvor: B92.net Beograd
Podeli
Ilustracija: EQRoy / Shutterstock.com
Ilustracija: EQRoy / Shutterstock.com

Ministarstvo kulture je na opasnost da objekat bude uzurpiran i oštećen od strane neovlašćenih osoba ukazalo još tokom marta 2021. godine kada je Ministarstvu unutrašnjih poslova uputilo dopis sa zahtevom da omoguće obezbeđenje zgrade bivše Železničke stanice u neprekidnom režimu dežurstva.

"Zbog velikog broja prozorskih otvora i ulaza na samom objektu koji su orijentisani na različite strane, posebno prema zadnjem delu, u više navrata smo kod nadležnih apelovali na postavljanje ograde neposredno uz zgradu kako bi se onemogućio direktan prilaz objektu, do trenutka početka radova. S obzirom da parcela iza objekta nije u nadležnosti Republike Srbije, radimo na tome da se u saradnji i uz saglasnost sa Beogradom na vodi doo ovo pitanje u skorije vreme reši postavljenjem privremene ograde, koja će onemogućiti prilaz neovlašćenim licima, bolji nadzor i kontrolu zgrade. Prostor iza objekta, Beograd na vodi doo koristi za odlaganje građevinskog materijala, koji će po završetku izgradnje biti ukolonjen i uređen", piše u saopštenju.

Krajem marta Zaključkom Vlade, Muzeju je dodeljena na korišćenje ceo prostor Glavne železničke stanice, ukupne površine 8.000 kvadratnih metara. U toku su istražni radovi, snimanje i premeravanje prostora, otvaranje sondi i utvrđivanje konstruktivnih elementa gradnje u cilju izrade projektne dokumentacije. Projektant "Mašinoprojekt" priprema projektno tehničku dokumentaciju za adaptaciju, sanaciju i rekonstrukciju, koja treba da bude završena do kraja novembra meseca.

Sredstva za početak radova su rezervisana i po dobijanju dozvola za radove biće raspisan tender za izvođenje. Paralelno sa pripremom dokumentacije za koju je opredeljeno 29 miliona dinara, Ministarstvo je u budžetu za 2022. obezbedilo i 21.410.000 dinara za pripremu stalne postavke. U toku je izrada insignija vladara iz prednemanjićke i dinastije Nemanjića, krune, odežda, oružje i drugih dragocenosti kojima će biti predstavljena srpska srednjovekovna država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.