Beograd - Ekonomija - B92 Lokal

Raspravlja se o metrou; Argumentovane primedbe postaće deo Plana

Gradski urbanista Marko Stojčić izjavio je za Studio B da je i danas, nakon jučerašnje javne sednice o Nacrtu plana generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu, moguće dostaviti primedbe.

Izvor: B92.net Beograd
Podeli
Metro linije Iz Plana generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu Urbanistički zavod Beograda
Metro linije Iz Plana generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu Urbanistički zavod Beograda

Komisija će se, dodao je, u narednih nekoliko dana sastati i odlučivati o svakoj primedbi, a sve što je argumentovano i ima smisla komisija će prihvatiti i postaće deo plana, prenosi Beoinfo.

Stojčić je naglasio da su juče javnoj sednici mogli da prisustvuju svi koji su hteli da iznesu primedbe i da je bilo pokušaja zloupotrebe i politizacije ovog važnog postupka. On je podsetio da niko do sada nije došao toliko daleko u realizaciji projekta beogradskog metroa.

"Projekat za depo u Makiškom polju je završen i njegova izgradnja počinje za mesec dana. To je veliki depo koji obuhvata kompozicije za prvu i drugu liniju. Juče na sednici detaljno je razrađena prva linija, nastavljamo razradu druge i rokovi ostaju, do 2028. godine biće izgrađena prva, dve godine kasnije i druga linija", kazao je Stojčić.

On je istakao da je Građevinski fakultet važna institucija ovog grada koja ima učešće u izgradnji metroa.

"Planiranje trasa vrše urbanisti, prostorni planeri, saobraćajni inženjeri, neizostavno bez građevinskih inženjera. Imamo brojanje saobraćaja, različite studije koje definišu brojke gde i koliko ljudi se kreće, odnosno gde će se kretati. Najopterećeniji pravac saobraćaja u Beogradu je Bulevar vojvode Mišića. Male su razlike između pravca Stari grad – Novi Beograd u odnosu na pravac Čukarica – Stari grad pa dalje ka Zvezdari, ali to su dva osnovna pravca", rekao je Stojčić.

Kako je naveo, svi koji žive u Beogradu znaju da iz pravca Obrenovca, preko Bulevara vojvode Mišića, dolazi najveći broj vozila i da je to najopterećeniji pravac u Beogradu, uz most Gazela.

"Sa te strane nalazi se i velika slobodna površina na kojoj će se nalaziti depo, a sve studije i brojanje putnika pokazuju da je to ispravno rešenje. Te studije i istraživanja radile su i inostrane kompanije, pre svega francuski 'Ežis', koji je radio projekte metroa praktično na svim meridijanima", rekao je Stojčić.

On je dodao da su buduće stanice metroa takođe veoma precizno definisane, a domaći stručnjaci su radili zajedno sa Francuzima, koji imaju mnogo više iskustva kada je ovakav posao u pitanju.

"Poznato je da Francuska ima jednu od najboljih svetskih železnica i svakako da su ta iskustva dragocena. Obavljena su veoma precizna geotehnička ispitivanja za prvu liniju, a trenutno se rade i za drugu. Tehnologija i tehnika izgradnje su toliko napredovale da je praktično moguće graditi na svim mestima i u bilo kojim uslovima, ali to donekle može uticati na cenu. Ništa me ne brine u vezi izgradnje metroa. Obezbeđena su sredstva, imamo dobru ekipu, naravno to je fizički težak posao i projekat tog obima nikada se nije izvodio u Beogradu", zaključio je Stojčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.