Beograd - Ekonomija - B92 Lokal

Novi tender za uređenje Muzeja grada Beograda – evo koliko je uvećana cena posla

Sekretarijat za investicije grada Beograda raspisao je, treći put, tender za izvođenje radova na rekonstrukciji, sanaciji, dogradnji i prenameni objekta posebne namene u Ulici Resavska 40b, u Muzej grada Beograda.

Izvor: eKapija Beograd
Podeli
Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo

Prethodne dve javne nabavke, raspisane prošlog i pretprošlog leta, obustavljene su jer, kako je navedeno, nijedna pristigla ponuda nije bila prihvatljiva, navodi eKapija.

Cena posla ovog puta je povećana, sa prethodnih 2,8 milijarde dinara (oko 24 miliona evra), na 4,2 milijarde dinara (36,2 miliona evra).

Tender je otvoren do 6. aprila.

Podsetimo, pošto je 2016. godine izabrano idejno rešenje za objekat Muzeja grada Beograda, u februaru 2019. su preduzeti naredni koraci da posle 115 godina ova kulturna ustanova dobije svoju zgradu. Urbanistički projekat za rekonstrukciju, dogradnju i prenamenu objekta u Resavskoj 40b uradio je Centar za planiranje urbanog razvoja - CEP.

Prvi sprat je planiran za stalne izložbene postavke u delu objekta prema Birčaninovoj.

Prema projektu, u delu prema Nemanjinoj biće depo muzejskih i studijskih zbirki. Drugi sprat je u delu prema Birčaninovoj ulici planiran za stalne izložbene postavke i prostore edukativnih radionica sa pratećim sanitarnim prostorijama.

Deo prostora prema Nemanjinoj namenjen je za depo slika, skulptura, nameštaja. Potkrovlje je predviđeno za upravu muzeja, direktora i prateće službe.

U planu je i rušenje postojećeg centralnog stepeništa orijentisanog prema dvorištu, kao i ulaznog stepeništa i dela galerije radi formiranja reprezentativnog hola. Dvorište objekta je integrisano u javne prostorije muzeja. Centralni motiv dvorišta je arheološki lapidarijum - deo izložbene postavke muzeja na otvorenom. U okviru dvorišta planiran je i spoljni amfiteatar sa urbanim mobilijarom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.