Beograd - Ekonomija - B92 Lokal

Fakultet u Borči? Veliki planovi za levu obalu Dunava, odlučuju - građani

Ideja koja se odnosi na izgradnju najmanje dve srednje škole, kao i najmanje jednog fakulteta sa kampusom na levoj obali Dunava, usmerena je pre svega na decentralizaciju Beograda i ravnomerni razvoj svih delova grada, kaže glavni gradski urbanista Marko Stojčić.

Izvor: eKapija Beograd
Podeli
Ilustracija: Depositphotos, ventanamedia
Ilustracija: Depositphotos, ventanamedia

Trenutno se radi se na planskoj dokumentaciji, u izradi je generalni urbanistički plan, kao i plan generalne regulacije za građevinsko područje Beograda, koji će precizno definisati ove lokacije.

Koji fakultet će biti izgrađen na levoj obali Dunava, znaće se pošto bude sprovedena anketa među stanovnicima Palilule.

"Još razmišljamo koji bi to fakultet mogao da bude, imajući u vidu da je potrebno izvršiti anketu među građanima Palilule šta je to što se najčešće studira među stanovništvom", navodi Stojčić, prenosi portal eKapija.

Kako dodaje, veći deo slobodnih površina će omogućiti i izgradnju kampusa, a uz kampus u jednom trenutku će biti moguće izgraditi i stambene objekte, pre svega za profesore i drugo nastavno osoblje fakulteta.

Izgradnja ovih javnih objekata iniciraće i dodatnu gradnju infrastrukture.

"Kroz Generalni urbanistički plan, čija izrada je u toku, prepoznata je potreba da građani koji žive na levoj obali Dunava nemaju bespotrebna putovanja u ostale delove grada, ukoliko osnovne potrebe, među kojima je i obrazovanje, mogu da realizuju u okviru svog okruženja", navodi on.

Takođe, kako ističe, ideja je da se na ovoj lokaciji određene površine dodatno ozelene, da se izgrade urbane šume i parkovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.