Beograd - Ekonomija - B92 Lokal

Buvljak već od septembra na novoj adresi: Zašto baš Miljakovac?

Od premeštanja novobeogradskog "Buvljaka" iz Bloka 43 na Bežanijsku kosu nije se odustalo. Međutim, zbog komplikovanih imovinsko-pravnih odnosa on će prvo biti prebačen na Miljakovac.

Izvor: Novosti/Š.M. Beograd
Podeli
Foto: EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC
Foto: EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

Tako će se do kraja septembra u ovom rakovičkom naselju naći "sve i svašta", a naruku ide što je parcela u vlasništvu Grada.

Ovo je juče, na pitanje "Novosti" da li se odustalo od preseljenja "Buvljaka" na prostor kod Kvantaške pijace, odgovorio gradonačelnik Aleksandar Šapić i najavio da će se na Bežaniji napraviti moderna veletržnica.

„Nije se odustalo od ove ideje, samo je trenutno po strani jer su tamo nerešeni imovinsko-pravni odnosi, što koči ceo projekat“, kazao je prvi čovek prestonice. „Kada se reše problemi, tamo će biti organizovana prodaja prehrambene i neprehrambene robe, veliki parking, ugostiteljski objekti, razne hale. Sadašnja lokacija Buvljaka na Novom Beogradu prodata je pre tri godine i ako se brzo ne iseli, to može da predstavlja potencijalni problem. Vlasnik zemljišta mogao bi da podigne tužbu protiv Grada“, objasnio je Šapić.

O promeni adrese "Buvljaka" priča se godinama. Trebalo je da 2021. bude premešten na pomenutu parcelu na Bežanijskoj kosi, jer je Grad 2019. prodao lokaciju u Bloku 43 gde su današnji zakupci. Tada je Grad dobio rok od dve godine da izmesti OTC, ali za to vreme nisu uspeli da nađu novu adresu.

„Na ovom mestu na Miljakovcu, gde je u planu izgradnja otvorenog tržnog centra, već se nalazila pijaca od 1984. do 1997. godine, a do 1999. je bila neka vrsta i buvlje pijace. Parcela pripada JKP Beogradske pijace“, kaže Šapić. „Prebacivanjem Buvljaka sa Novog Beograda tako ovom prostoru vraćamo staru namenu, a Bežanija ostaje u planovima kada se steknu uslovi za to. Ovde ima sasvim dovoljno mesta za potrebe novog buvljaka, a radovi bi mogli brzo da se realizuju, kako bi se u septembru ona otvorila. Ovo je idealan prostor na Miljakovcu“, rekao je.

Parcela na Bežanijskoj kosi u privrednoj zoni "Auto-put", između novobeogradske ulice Marka Čelebonovića, saobraćajnice T6 i novoprojektovane ulice, gde će se u budućnosti ipak graditi moderan "Buvljak" sa svim propratnim sadržajima ima 7,3 hektara. Procenjeno je da je to mesto, u odnosu na Blok 43, mnogo funkcionalnije i bolje za otvorenu tržnicu na kojoj se može naći sve, od igle do lokomotive.

Bilo je planirano da kompleks obuhvati "Buvljak" i Kvantašku pijacu, odnosno Veletržnicu, gde bi radilo 400 ljudi.

Sada je u Bloku 43 najviše trgovaca koji prodaju odeću, obuću, tekstil za kuću, a mnogo je tezgi sa plastikom, posuđem, auto-delovima, sitnim nameštajem...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.