Beograd - Društvo - B92 Lokal

Vesić sa francuskim ambasadorom o investicijama i unapređenju saradnje

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić sastao se danas u Starom dvoru sa novoizabranim ambasadorom Republike Francuske Pjerom Košarom.

Izvor: B92.net Beograd
Podeli
Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo

Oni su razgovarali o investicijama koje Francuska ima u Beogradu, kao i o dobroj međudržavnoj ekonomskoj saradnji i unapređenju saradnje u oblasti kulture, prenosi Beoinfo.

"Beograd ima veoma tesne veze sa Francuskom. Ovaj put imamo čime i da se pohvalimo, jer su ekonomski odnosi Srbije i Francuske na visokom nivou još od perioda posle Prvog svetskog rata", istakao je Vesić.

Na današnjem radnom sastanku bilo je reči o investicijama Francuske u Beogradu, odnosno kompanijama koje ovde posluju.

"Govorili smo o aerodromu u Beogradu gde se ta investicija razvija dobrim tokom, a u pitanju je kompanija „Vansi”, zatim o metrou gde učestvuje kompanija „Alstom”, kao i kompanija „Ežis”. Bilo je reči i o tome da će „Veolija”, jedna od velikih francuskih kompanija, biti agresivnija na tržištu u Beogradu i da već učestvuje u prvoj fazi izgradnje fabrike za preradu otpadnih voda zajedno sa kineskim partnerima, Ova kompanija će biti veoma aktivna i u tome da se druga faza radi sa njima. Takođe, obavestili smo ih koliko fabrika za preradu otpadnih voda gradimo u Beogradu. Razgovarali smo o kompaniji RATP, koja će biti naš konsultant prilikom projektovanja stanica. To je velika francuska kompanija koja učestvuje u upravljanju metroima po čitavoj Francuskoj, a bilo je reči i o poslovima kompanije 'Šnajder'", pojasnio je Vesić.

Kako je naveo, sa ambasadorom je razgovarao i o intenziviranju saradnje između Skadarlije i Monmartra, napomenuvši da svake godine treba da se organizuju dani Skadarlije u Monmartru i obratno.

"Razgovarali smo o saradnji između naših pozorišta i većoj promociji beogradskog turizma u Francuskoj. Saznao sam od ambasadora da oko 700 srpskih studenata trenutno studira u Francuskoj, kao i to da je obavestio predsednika o jednom novom projektu koji je pokrenula Vlada Francuske, „Studiraj u Francuskoj, a radi u Srbiji”. To znači da bi oni stipendirali studente koji bi imali već posao u Srbiji. Sa francuskim ambasadorom uvek ima mnogo tema za razgovor i srećan sam što je Francuska i te kako prisutna u Srbiji. Ja lično mislim da bi trebalo ljubomorno da čuvamo ovo prijateljstvo", naglasio je Vesić, koji je ambasadoru sa ponosom pokazao Legiju časti koja se nalazi u zdanju Starog dvora, te da je Beograd jedan od malobrojnih gradova van Francuske koji nosi Legiju časti.

Vesić je novom ambasadoru Košaru poželeo dobrodošlicu i rekao mu da je u Beogradu i lako i teško biti francuski ambasador i pojasnio mu da je lako jer je on ovde kao kod kuće, a teško jer iza sebe ima veliku istoriju, mnoge započete projekte te da je teško održavati tako visok nivo saradnje. Siguran sam, dodao je on, da će on u tome uspeti.

Sastanku su prisustvovali i pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović i glavni urbanista Marko Stojčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.